Milyen sportbabakocsit vegyek? – Segít a 3 gyerekes apuka

Korábban írtam az újszülött babakocsikról és hogy mire érdemes figyelni velük kapcsolatban. Az ott leírtak (váz, kerekek, sportrész) igazak a sportbabakocsikra is.

 

Ha multifunkciós babakocsit vásároltál, akkor is érdemes elgondolkodni egy könnyű, kompakt sportbabakocsin. Utóbbit könnyebb lesz magaddal vinned a városi sétákon, esetleg a közeli parkba, kiserdőbe vagy akár repülővel.

 

Városi babakocsi – „sima” ügy

Városban (boltokban, tömegközlekedésben) általában sima felületű a terep, ezért a kicsi, könnyen forduló kerekek ideálisak. A dupla kerék extra stabilitást nyújthat. Érdemes ún. esernyő alakban összecsukódó babakocsit választani, vagy olyat, ami önmagában megáll. A legjobb, ha könnyedén, akár egy kézzel is össze tudod csukni. Tapasztalatból írom, hogy nagyon sokféle összecsukási mód létezik, de pár ismétlés után rutinszerűen fog működni.

Terep sport babakocsi – a „zökkenőmentes” választásért

Ha komolyabb terepre merészkedsz, nagyon figyelj a kerekekre. Érdemes nagyobb kereket választani és műanyag helyett gumiból készültet. Ha biztosra mész, túrázás előtt töltetsz bele defekttűrő folyadékot vagy eleve defektmenteset veszel. A lengéscsillapítás itt kiemelt szerepet kap. A váz legyen masszívabb, tartósabb. Jó ha van nálad szúnyogháló és esővédő fólia.

Repülős utazás – pakolni tudni kell

Már egyre több babakocsi készül kifejezetten úgy, hogy beférjen a repülőgép utasterébe a kézipoggyász tárolóba. Jellemzően lapra csukható típusúak (így kisebb autó csomagterébe is jobban beférnek). Ötletes, ha bőröndként magunkkal húzható vagy olyan könnyű, hogy akár a vállunkra felakasztva is hordhatjuk.

Ha tényleg sportolnál vele.

Itt elsősorban arra gondolok, hogy a reggeli futásnál magaddal vinnéd gyermeked. A legjobb „futó” babakocsik a 3 kerekűek (elől kisebb a súlyterhelés, így könnyebben fordul). Mindig ellenőrizd a babakocsi leírásában, hogy futáshoz ajánlják-e. Ha súlyzós edzéshez is babakocsit használnál, akkor érdemes minél nehezebbet választanod, ami nem lesz könnyű. :)

 

Iker- vagy testvérbabakocsik

Ikreid születtek vagy kicsi a korkülönbség a testvérek között? Létezik rá megoldás. Általában két fajtájuk létezik. Vagy egymás mellett helyezkednek el vagy egymás mögött. Nem ezek a legkisebb babakocsik (ugye vagy nagyon szélesek vagy nagyon hosszúak a „sima” sport babakocsihoz képest). Vásárlás előtt gondold át, hol használnád és befér-e ide (pl: liftbe, kedvenc boltod szűk folyósóira).

Léteznek nagyon jól variálható típusok.

Egy jól kiválasztott sportbabakocsi több testvért is ki tud szolgálni, ha vigyáznak rá (a lehetőségekhez képest). Egyre szélesebb a választék, mindenki megtalálhatja a számára kedvező lehetőségeket, ha már átgondolta, hogy elsősorban milyen célra szeretné felhasználni a sport babakocsit.