Apró, de nagyon nem cuki - Szúnyog és kullancs veszély hazánkban

 

Melegszik az idő és sokat esett az eső. A májusi eső aranyat ér – sajnos a szúnyogoknak is.

A szúnyogcsípés az közelmúltig csupán kellemetlenségnek tűnt, ami majd elmúlik. Ahogy változik hazánk klímája úgy jelennek meg olyan szúnyogok, amelyek már kórokozókat (pl.: sárgaláz vagy csonttörő láz) is terjeszthetnek – főként az ún. tigrisszúnyog.

A tigrisszúnyog populációja még nem olyan nagy, hogy tömegesen forduljanak elő ezek a betegségek, de jó résen lenni. A szakértők kérik a lakosság segítségét, hogy az inváziós fajokat jobban nyomon tudják követni. A Szúnyog monitor elérhetősége: https://szunyogmonitor.hu/

Érdekes statisztikák is találhatóak az oldalon.

 

Megelőzés:

Egy picit mi magunk is segíthetünk, ha a ház vagy lakás körül nem hagyunk egybefüggő egy-két deciliternyi ún. víztestet, ahol a szúnyogok lárvái kikelhetnek. Természtesen minden erőfeszítésünk ellenére így is úgy is kelnek majd ki szúnyogok tömegével, de legalább ne a „birtokunkon” belül keltessük ki ezeket a vérszívókat. :)

Kifejlődött a felnőtt szúnyog? Mit tehetünk ekkor? Nos, igyekszünk távol tartani magunktól vagy szeretteinktől.

  • léteznek fizikai akadályok, mint a szúnyogháló. Most tételezzük fel, hogy nem tudjuk biztosítani a hermetikusan elzárt 4 falat, ahol az egész nyarat kihúzhatjuk szúnyogmentesen.
  • beszerezhető szúnyogcsapda is, ami speciális fényével vonzza a rovarokat és pici – emberre ártalmatlan – áramütéssel semlegesíti. Megjegyzés: ezek a rovarcsapdák úgy nem működnek vagy jóval kevésbé hatékonyan, ha más fényforrás is jelen van.
  • kozmetikumok (krém, spray, de akár törlőkendő is), amik a bőrünkre kenve/fújva olyan illatot árasztanak, ami a szúnyogok számára kellemetlen, az ember számára viszont nem vagy kevésbé (oké, nem lesz belőlük francia parfüm).
  • speciális illóolajok, amik aromapárásítón keresztül finoman beterítik az adott szobát. Ez elsősorban beltéri használatra javasolt, de kommentben megírhatod, ha már működött erdőben is.
  • Speciális illatot árasztó csíptetők, matricák. Így nem kell a bőrünkre sem keni, a nélkül is működhetnek.

 

Ha már megtörtént a „baj”:

A lakosság által recept nélkül beszerezhető szerek a komolyabb fertőzések (sárgaláz stb.) ellen nem feltétlenül segítenek, de a viszketés megszüntetése vagy legalább csökkentése is jótékonyan hathat a nyugalom megőrzése érdekében.

Ilyen esetekben már csak a szúnyogcsípés utáni szerek segíthetnek. Bizonyára léteznek népi praktikák, amik helyenként bevállnak.

 

Babaapa bevált tippje:

A Panarom Züm-züm szúnyogcsípés előtt és után gél viszonylag kellemes illatú és kis mintás saját tapasztalat alapján egészen jól bevált egy viszonylag magas szúnyogkoncentrációjú helyen (Dunától 2km-re). A viszketést is viszonylag jól csillapítja. A gyerekek is szeretik, ráadásul már elég kicsi kortól (3 hónap) használható.

 

Kullancs – nagyon nem cool:

Viszketést ugyan nem, de jóval nagyobb bajt tudnak okozni a kullancsok. Sajnos kullancsból is megjelent egy újabb veszélyes faj (Hyalomma). A szakértők kérik a lakosság segítségét, hogy az inváziós fajokat jobban nyomon tudják követni. A Kullancsfigyelő elérhetősége: https://www.kullancsfigyelo.hu/)

A kullancsok legkedveltebb célpontja a fültő, a hajas fejbőr, a végtag hajlatok

környéke. Nem a fákról potyognak az emberre, leginkább a füves, bokros terepet

kedvelik, itt könnyedén tudnak a hozzájuk érőkre rákapaszkodni. De egyre jobban alkalmazkodnak, már szinte bárhol előfordulhatnak.

 

A kullancsok nem mindegyik fajtája veszélyes, de amelyik igen, azok komoly betegségeket okozhatnak:

  • agyhártyagyulladás: viszonylag ritka a fertőzött példány és létezik ellen védőoltás
  • Lyme-kór: gyakori – akár minden 10. néhol minden második. A betegség tünetei (levertség, láz, keksz nagyságú, koncentrikus körökből álló, piros kiütés) pár nap múlva jelennek meg, nem egyszer azonban csak hónapok múlva mutatkoznak.

 

Megelőzés:

Nos, a zárt egész testet fedő ruha jól hangzik és valóban hatásos, de nyáron nem a legjobban kivitelezhető. Általában lakáson belül sem jellemző a megjelenésük. Mi segíthet kánikulában a szabadtéren? Az ultrahangos kullancsriasztók olyan hangot bocsátanak ki, amely nem zavarja az embert és a háziállatokat sem (feltételezzük, hogy jelen blog olvasói közül senki nem tart háziállatként kullancsot). Egész évben működik és illatanyag mentes. Sajnos nincs 100%-os védelem, így az esti fürdetéskor mindig érdemes alaposan átnézni kisgyermekedet - és magadat sem árt – kullancs után kutatva.

 

Ha már megtörtént a baj:

Ha megcsípett egy kullancs és még mindig benned vagy hozzátartozódban van, akkor érdemes kullancskiszedővel kivenni. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

Forrás: www.szunyogmonitor.hu

            www.kullancsfigyelo.hu