Fogápolás babakorban – mosolybiztos megoldások

 

A kisgyermek mosolya üdítően hat a környezetére, szinte azonnal továbbadja azt. Fontos, hogy a mosoly mögött egészséges fogacskák sorakozzanak, hogy megőrizzük a mosolyának szépségét, de legfőképp gyermekünk egészségét.

 

Jó hír, hogy sok más hasznos dologgal (pl.: mesemondás, zenehallgatás) ellentétben a fogápolást nem kell magzati korban elkezdeni.

 

A lenti kis ábra megmutatja, hogy általában mikor bújnak elő az adott fogacskák. Megjegyzés: mint minden statisztika, egyéni eltérések lehetnek itt is.

Bújj-bújj zöld ág, fogacska:

A baba első fogai átlagosan kb. 6 hónapos korában jönnek ki (ritkább esetben már korábban, kicsit gyakoribb esetben később). Ennek a blognak nem témája, de ha úgy érzed, hogy nem megfelelő időben (túl korán vagy túl későn) bújtak ki gyermekeid fogacskái, bármikor megkérdezheted erről a  védőnőt vagy gyermekorvost.

Kanyarodjuk vissza a fogápoláshoz.

 

Bújócska előtt:

Még az első fogak kibújása előtt nagyon fontos a rendszeres rágás is, amit a sűrűbb ételek bevezetése előtt fogzást könnyítő (opcionálisan hűsítő) rágókával érdemes megoldani. A sűrűbb ételek bevezetése után is használhattok rágókát mivel a később kibújó fogacskák „megjelenés” előtt ingerlik az ínyt. Jól fog esni a rágóka. Arra figyelj, hogy ebben az időszakban szinte „bármiből” rögtönzött rágóka lesz, amit elér a pici. Ne engedd, hogy olyasmit rágjon, amivel tönkre tenné a már meglévő fogait (pl.: fém kiskanál, papucs, szék lába stb.).

 

Ha már kibújt:

Már az első fogakat érdemes ápolni. A már említette rágókákon kívül érdemes beszerezni ún. masszírozós fogkefét vagy ujjra húzható ínymasszírozót. Ínyzselével még kellemesebbé tehető a fogak kibújása. Ez olyan anyagokból készül, hogy nem gond, ha a gyermek lenyel belőle.

Ahogy biztosabb a gyermek fogása adható a kezébe sörtés fogkefe is. Érdemes olyat venni, ami rendelkezik egy kis pajzzsal, ami nem engedi túl mélyre benyelni az eszközt. Ahogy pedig egyre ügyesebbé válik a gyermek, picit nagyobb sörtéjű és picit hosszabb fogkefe is beszerezhető.

A helyes eszköz megválasztásán túl a fogmosás körülményeit is érdemes megfelelően kialakítani. Ha együtt végzitek a fogmosást – legalább az elején, könnyebb lesz elsajátítania a helyes mozdulatokat, tartamot. Ha vidám játékot varázsolsz ebből, akkor a mosolyon túl egy helyes szokás elsajátítását is megtanítod neki.

 

Általános igazságok:

  • Gyermeked ne egyen túl sok édességet
  • lehetőleg vizet igyon
  • cukros üdítőket, ízesített tejeket vagy gyümölcsleveket kerülje
  • érdemes a hozzáadott cukrokat tartalmazó termékekből keveset fogyasztani
  • ha mégis valami cukrosat fogyaszt, lehetőleg ne az esti órákban tegye

 

Kép forrása: www.kismamablog.hu