Vissza a tápszerről az anyatejre

Írta babaadmin 2016/10/24 0 hozzászólás

A baba visszaszoktatása a tápszerről az anyatejre

 

A legfontosabb: gyakran tedd mellre a babát! A cél napi 10 szoptatás, és a legjobb, ha ebben éjszakai szoptatások is vannak. Ha többször igényli a baba, mint 10-szer, akkor kapjon többször! Ha a baba nem szopik jól (nem hatékony, elutasítja a mellet, vagy fájdalmas a szoptatás), kérj tanácsot egy szoptatási tanácsadótól.

 

A napi 10 szoptatás mellett igyekezz minél gyakrabban fejni is, és a lefejt tejet adni pótlásképpen a babának tápszer helyett.

 

Ne keseredj el, ha eleinte keveset tud csak szopni a baba, illetve keveset tudsz fejni. A tej mennyisége cseppről cseppre növekszik. Ha nagyon nagy a különbség a tejed mennyisége és a baba napi igénye között, akkor a tejszaporítás hetekbe is telhet. De amíg egy csepp tej is van, a tej mennyisége visszahozható! Légy türelmes!

 

A tápszerről való leválasztás módszere


Ne hagyd el hirtelen a pótlást! Csak fokozatosan.

 

1. Készülj fel. Pár napig írd a pótlás mennyiségét, hogy lásd mennyi pótlást kap a baba egy nap. Ha van lefejt tej, használd ezt pótlásként. Ha nincs elég lefejt tej, szerezz donor női tejet, vagy használj tápszert.

 

2. Minden etetésnél először próbáld meg mellre tenni a babát. Ha elfogadja, és kiszívta a tejet, rakd át a másik mellre. Ha még igényli, érdemes megpróbálni visszarakni az első mellre, sőt, addig váltogatni a melleket, amíg a baba hajlandó elfogadni, van türelme hozzá. Ha már nincs, akkor jöhet a pótlás. (Cumisüveg helyett érdemes kipróbálni a Szoptanít nevű készüléket, amely segítségével a baba a mellen, szopás közben kapja a pótlást.)

 

3. Az első három nap: A baba TELJES NAPI pótlását csökkentsd le 30 ml-vel. Figyelem: Nem minden egyes evésnél kell 30 ml-vel kevesebbet adni, hanem a napi összes pótlást csökkentsd ennyivel. Figyeld a baba pisis és kakis pelenkáinak a számát (újszülöttkorban napi 4-6 jó, 6 hetes kor után már változó). Ha van elegendő kakis-pisis pelenka, akkor tartsd ezt a csökkentett szintet három napig. A babát MINDIG rakd mellre, ha kéri (ez azt jelenti, hogy akár 10 perccel az etetés után, vagy félórával, vagy egy órával), és használj ki minden alkalmat, hogy a mellen vigasztalódjon, és ne cumival, mert ezzel is serkenti a tejtermelést.

 

4. A második három nap: Ha sikerült az első csökkentés, akkor most csökkentsd a pótlást még napi 30 ml-vel. Figyeld a baba kakis-pisis pelenkáit. Mindig rakd mellre a babát ha kéri.

 

5. A harmadik három nap: Ha jól mennek a dolgok, akkor most megpróbálhatod hogy a napi összpótlást 60 ml-vel csökkented egyszerre. Ha még döcögősen megy, akkor próbáld meg csak 30-cal csökkenteni. Továbbra is figyeld a baba kakis-pisis pelenkáinak a számát.

 

6. Ezt a módszert folytasd míg oda nem értek, hogy a baba csak lefejt tejet kap pótlásképpen. Ha már ez a helyzet, akkor tkp már elég tejed van a baba számára, csak át kell szoktatni arra, hogy mellből kapja, ne a cumisüvegbol.

 

7. Ha a baba gyarapodása vagy kakis-pisis pelenkák száma nem kielégítő, akkor próbáld meg tartani az éppen aktuális pótlás szintet még egy pár napig, vagy térjetek vissza az eggyel előző szintre, és haladjatok lassabban.

 

8. Figyeld a baba fejlődését. Mérd a súlyát hetente egyszer, hogy lásd, hogy fejlődik (a napi, illetve napi többszöri mérés általában csak idegeskedéshez vezet). Miután sikerült visszatérni a kizárólagos szoptatáshoz, mérd, hogy továbbra is megfelelően gyarapszik-e. (Kizárólagosan, igény szerint szoptatott babák átlagos súlygyarapodása az első 4 hónapban 120-250 gramm / hét, 4 hónapos kor után pedig 90-150 gramm / hét.)

 

Fejjél, hogy növeld a tejtermelést


– A fejés segít, hogy a gyakori szoptatás mellett gyorsabban növeld a tejtermelést, ráadásul a lefejt tejet fel tudod használni tápszer helyett mint pótlást. A fejéssel az a cél, hogy gyakrabban és több tejet szerezz a mellből. MINÉL TÖBB TEJET TÁVOLÍTASZ EL A MELLBŐL, ANNÁL TÖBB TEJET FOGSZ TERMELNI.

 

– Egy kórházi minőségű duplafejű motoros fejőgép időt takaríthat meg és többet tudsz fejni vele. (Magyarországon a Medelától elérhetőek ilyen kapacitású fejőgépek, de a kézi fejés gyakran hatékonyabb és kíméletesebb, mint a gépi fejés, csak időigényesebb.)

 

– Amíg nincs elég tejed hogy a baba napi táplálékigényét fedezd, addig fontos hogy 24 órán belül MINIMUM 8 alkalommal jó alaposan kiürítsd a melled, vagy egy kiadós szopival, vagy egy alapos fejéssel. A napi 10 alkalom még jobb. Sőt, minél több, annál jobb.

 

– Ha egy etetés alkalmával a baba nem szopik, fejjél amíg már csak cseppenként jön a tej, illetve ezután még pár percig. Ha a baba szopott, de nem ürítette ki a melled, akkor fejjél még az etetés után. Ha jól kiszívta melledből a tejet és szoptatás után már nem tudsz fejni belőle, akkor próbálj meg két etetés között fejni, mert ez a leghatékonyabb. Általában a reggeli órákban többet fogsz tudni fejni, az esti órákban kevesebbet. Ez normális.

 

– Ürítsd ki a melled amennyire csak lehet minden egyes alkalommal. A fejés előtt, illetve alatt hatékony lehet a gyengéd, körkörös, mellbimbó felé tartó mellmasszázs.

 

Légy türelmes!

 

Ha a baba hozzászokott, hogy naponta csak 5-7 alkalommal kapott nagyobb mennyiséget enni, akkor lehet, hogy eleinte nem veszi jó néven, hogy most gyakrabban kell kisebb adagokat ennie. Lehet, hogy a kialakult napirend átmenetileg felborul. A szoptatást nem szabad erőltetni, a babát pedig nem szabad éheztetni annak érdekében, hogy szopjon! Ha a baba nagyon sír a mellen, elutasítja, akkor érdemes megnyugtatni pótlással, majd ha megnyugodott, akkor újra felajánlani neki a mellet. Ha a baba tartósan elutasítja a mellet, kérj tanácsot szoptatási tanácsadótól!

 

 

 

 

 

Források: www.kellymom.com, www.breastfeeding.com, szuleselmeny.wordpress.com

Címkék: szoptatás

Hozzászólás írása