Újszülött gondozási trükkök- Merj csalni anyukám!

Írta babaadmin 2019/05/28 0 hozzászólás

Egy újszülött csecsemővel nem egyszerű az élet. A kórházból hazaérve úgy érzed, "Jesszus, itt ez a kicsi baba, aki rám van bízva, mit tegyek?" Ilyenkor jön jól pár egyszerű, ám annál nagyszerűbb trükk, amit tapasztalt, többgyerekes anyák adnak neked.


Szerezz előnyt! Az újszülött-világ, amibe belecsöppentél tele van kihívással, megoldandó feladatokkal. Merj csalni egy kicsit, és a már kipróbált praktikákkal élni.


Az újszülött szakasz könnyebb és boldogabb lesz ezekkel a tippekkel és trükkökkel. Engedd, hogy segítsünk!

 

Újszülött tippek és trükkök:


1. Body kontra kaki


Szinte az összes újszülött, vagy kisbaba bodynak ilyen, "boríték" válla van. Elsőre azt hihetjük, csak a különböző fejméret, illetve a kényelmesebb le- és felvétel miatt, ám van egy másik, igen hasznos funkciója is. Ha a baba egy komoly adagot rak a pelusba, ami gyakorlatilag beteríti a ruhájának nagy részét is, nos ilyenkor jön jól ez a trükk. Nem kell manőverezve leoperálni a csecsemőről a kakis bodyt, egyszerűen csak - a szétnyithatós vállaknak köszönhetően -, le lehet róla húzni!


Én anno jó pár plusz fürdetést és egyéb kellemetlenséget megúsztam volna, ha rájövök erre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Csecsemő hasfájás


Sokszor az újszülőtt baba evés közben levegőt is nyel, ami később a pocakjában fájdalmat okoz. Ha magától nem megy, itt egy egyszerű tipp, hogy sikerüljön a puki.

Fektesd a babát a hátára. Majd mozgasd a jobb karját és bal lábát egymás felé, mintha a jobb könyökét és a bal térdét össze akarnád érinteni - ugyanez mehet az ellenkező kéz-láb párral is. Addig csináld, amíg ki nem jön, a nem odavaló levegő.

 

3. Napi rutin kialakítása


Már az első héttől kezd el kialakítani az újszülött napi rutinját. Pelenkázás- Etetés- Büfiztetés- (ha kell ismét pelenkázás)- Ébrenlét- Alvás. Kezd el felírni, hogy mikor - kb. mennyit - evett -, mikor volt tele a pelus, mennyi időt töltött ébren "aktívan"... ez alapján tudod beállítani, meghatározni a pici napi rutinját. 

Ez megnyugtatja őt is - mivel tudja, hogy miután, mi jön - téged is, és ad a közös életeteknek egyfajta keretet, rendszert. Ha elmentek valahová, vagy vendégek vannak nálatok, ez a rutin akkor se boruljon.

 

4. A szuper büfi trükk

 

Az etetést követően mindenképp meg kell büfiztetni az újszülöttet - ezzel többnyire elkerülhető az előzőekben már említett hasfájás is. Ám sokszor épp a cicin alszik el, az újdonsült szülők pedig élvezik a nyugalmat, így nem akarják a hát ütögetésével felébreszteni a csecsemőt. Ez teljesen érthető! Mondunk egy remek megoldást erre;


Lassan tedd a válladra - normál büfiztető pózba -, majd kezd el a háta közepétől felfelé simogatni. Szuper módszer! Pár simi után garantált a jóleső büfi, és közben az újszülött pici sem ébred fel.

 

5. Kézben a csecsemő


Az újszülött kedvenc helye természetesen a karjaidban van. De nem aludhat csak ott, és ébrenlétkor sem lehet egyfolytában a kezedben. Fáradt vagy, csinálnál ezt-azt. Itt van pár alternatíva, amit az újszülöttek is szeretnek:

- Babahordozó kendő
- Pihenőszék
- Szoptatós párna
- Babakocsi - tologatással egybekötve
- Bölcső


Próbálj ki minél több lehetőséget, hogy megtaláld a neked és az újszülött babádnak legmegfelelőbb megoldást. Így később könnyebb lesz majd a saját ágyában való altatás is.   

 

6. Csecsemő altatása

 

Képzeld magad a kisbabád helyébe. A pocakodban sosem volt teljes csedben; a szíved dobogása, a belsőszerveid morajlása ringatta őt álomba.

Ne akard, hogy egyből néma csendben aludjon el. A fehér zaj, a halk beszélgetés, de végszükségben akár a porszívózás, vagy a hajszárító hangja is csodát tehet egy fáradt babával, aki nem tud elaludni.

 

 

7. Újszülött megnyugtatása


A babapólya az anyaméhhez hasonló érzéseket kelt a csecsemőben, így hamarabb megnyugszik, kevesebbet sír és kiegyensúlyozottabb lesz.

Mivel jól tartják a fejet is, így bebólyálva a látogatóba érkező rokonok kezébe is bátrabban odaadhatod a kicsit, hisz a helyes tartás és a nyugodt légkör eleve biztosítva van. ITT részletesen olvashatsz erről a szuper jó kis anya-mentőről.

 

Végszó

 

Az újszülött szakasz elég kemény. Ezen kár lenne szépíteni. De az, amit "ingyen" adnak nem is olyan értékes, mint az, amiért bizony tenni kell. Reméljük, hogy ezekkel az újszülött tippekkel egy kicsit azért, sikerül megkönnyítenünk a mindennapjaitokat, és a csecsemő gondozás kényelmesebb és élvezetesebb lesz.

 

 


Forrás: sleepingshouldbeeasy.com, dockatot.com,  lisagoessmann.com

Címkék: babaápolás

Hozzászólás írása