Terhességi cukorbetegség

Írta babaadmin 2016/08/23 4 hozzászólás

Egyes kismamák megijednek, mások pedig lemondóan legyintenek, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben szenvednek. Sokan hiszik azt, hogy nem kell komolyan venni az egészet, csak az orvosok túlzott óvatosságáról van szó ezesetben is, de az ellentábor tagjai is sokan vannak, akik már attól is megijednek, ha 1 zsemle kimaradt az előírt étrendből. De vajon valóban félni kell a terhességi cukorbetegségtől vagy egy újabb mumusról van szó?

 

Terhességi cukorbetegség

 

Az aggodalmasoknak fontos tudniuk, hogy a terhességi cukorbetegség diagnózisa nem állítható fel egyetlen vérvétel eredménye alapján. A vérvételek arra valók, hogy kiszűrjék azokat, akiknél fennállhat a gyanú, diagnózis azonban csak akkor állítható fel, ha erre külön vizsgálatot végeztek. A szűrővizsgálatok közé tartozik a vérvétel és a zsemlés terhelés, a diagnosztikus vizsgálat az ún. cukorterhelés. Ennél reggel hétkor éhgyomorra meg kell inni egy 75g cukrot tartalmazó oldatot, ha két órával később a vércukor 7.8mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fent. Ha kicsivel a határérték alatt van, akkor viszont nem áll fent a betegség, de néhány hét múlva újabb tesztet érdemes csinálni.

 

Diagnózis esetén diétát kell kezdeni, amit nagyon szigorúan be kell tartani, ez biztosítja ugyanis, hogy a vércukorszint állandó maradjon, így a baba ne szenvedjen károsodást. Naponta 5 étkezésre van szükség, pontosan 3 óránként, összesen 150 gramm szénhidrátot lehet fogyasztani: reggel 25, tízóraira 25, ebédre 50, uzsonnára 20, vacsorára 30 gramm szénhidrát fogyasztható (egy zsemle kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz).


 

Kell-e inzulin?

 

Ezt egy további terheléses vizsgálat segítségével döntik el. Reggel 7-kor kell egy 25 gramm szénhidrátot tartalmazó reggelit elfogyasztani egymás utáni napokon és ha a vércukorszint 1 órával utána mindig 7.0 felett van, akkor inzulinos kezelést kell kezdeni. Ha alatta van, akkor bizonyos időközönként megismétlik a vizsgálatot.


 

Káros a babára? Igen.

 

A terhességi cukorbetegségnél az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása, akár olyan súlyos oxigénhiány is felléphet, ami miatt a magzat elhal.
A vércukor-szint leesése, ingadozása miatt a baba agya károsodhat.
A cukor túlkínálat miatt a baba túl nagyra hízik, de a lepény elégtelen működése miatt nem kap annyi oxigént, mint amire a mérete miatt szüksége lenne.

 

 

És mi van a szülés után? Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni, de a diétát még 6 hétig folytatni kell. Fontos tudni, hogy az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is felléphet (de nem mindig), viszont akinek terhességi cukorbetegsége volt, az idős korában számíthat az időskori cukorbetegség jelentkezésére is.

 

 

 

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Címkék: várandósság

4 hozzászólás

Szepike:
2017/08/27, 08:52:44 AM
Válasz

Én az Accu chekkemben bízom, azzal ellenörzöm az értékeket, két gyerekem van szerencsére az értékek visszaálltak a normális szintre, de a készülék azóta is használatban van, biztos, ami biztos!

Leamami:
2017/10/30, 01:56:15 PM
Válasz

Nem kell keresni az Accu-cheket, itt van a reklámja az oldalon! Tekerj lejebb!

Luci:
2017/12/30, 10:10:12 AM
Válasz

Nagy sikere volt az Accu-chekknek karácsonykor! Nem csak akciósan vettem, de nagyon örültek neki! BUÉK!

szemesi gyorgy:
2017/12/30, 10:29:33 AM
Válasz

Minden accu-chekesnek BUÉK! És alcsony értékeket kivánok!

Hozzászólás írása