Szoptatás és gyógyszerszedés

Írta babaadmin 2016/04/08 0 hozzászólás

A betegség soha nem jön jókor, de fokozott aggodalmat válthat ki, ha egy szoptató anya betegszik meg. Márpedig ez nem annyira ritka, mint gondolnánk, mivel a szoptatási időszak akár éveket is felölelhet, és ennyi idő alatt szinte lehetetlen, hogy elkerüljünk minden fertőzést.

 

Dr. Kun Judit orvos, szoptatási szaktanácsadó IBCLC

 

Vannak, akik már a várandósságnak régóta ismert, krónikus betegséggel vágnak neki, hiszen egy jól karbantartott pajzsmirigy-, vagy cukorbetegség, illetve más hosszan tartó betegség nem akadálya az egészséges gyermek születésének.

 

Nem kell szenvedni


Akár akut, akár krónikus betegségről van szó, minden esetben felmerül a kérdés, hogy az édesanya az adott állapotban és kezelés mellett szoptathatja-e a kisbabáját. Szomorú tény, hogy az anya betegsége túl sokszor vet véget a szoptatási kapcsolatnak – a legtöbb esetben teljesen indokolatlanul. Más esetekben az édesanya inkább lemond a kezelésről a szoptatás folytatása érdekében, vagy az orvos nem hajlandó addig gyógyszert felírni, amíg az anya a szoptatást be nem fejezi. A szoptató anyának azonban éppen úgy joga van a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez, a gyógyszeres vagy műtéti kezeléshez, mint bárki másnak – és ez az esetek elsöprő többségében a szoptatás mellett is biztonságosan megoldható.

 

Kockázat és haszon


Mint minden orvosi eljárásnál, a szoptató anya kezelésénél is mérlegelni kell a kockázatot és a hasznot, annyi különbséggel, hogy a szoptatott gyermek szempontjait is figyelembe kell vennünk. A legtöbb esetben ott követjük el a hibát, hogy a mérlegeléskor nem vesszük számításba a szoptatás pozitív és a nem szoptatás negatív hatásait az egészségre. Pedig a diagnosztikai eljárások és gyógyszerek többsége kisebb veszélyt hordoz a szoptatott kisbabára nézve, mint a szoptatás felfüggesztése vagy befejezése és a mesterséges táplálás.

 

Hogyan mérlegeljünk?


A gyógyszerek dobozában lévő betegtájékoztató általában tiltja a szóban forgó készítmény szoptatás alatti alkalmazását. Fontos azonban tudni, hogy a tájékoztató célja a gyógyszergyár bebiztosítása az esetleges perekkel szemben, nem pedig a fogyasztó legfőbb érdekeinek védelme. Az Amerikai Gyógyszerügynökség éppen ezért hozott rendeletet arról, hogy a gyártóknak kutatási eredményekkel kell alátámasztaniuk a szoptatás alatti alkalmazással kapcsolatos javaslatukat.
Ma már több kiadvány, illetve kereshető adatbázis áll rendelkezésünkre, amelyekben összefoglalták a nemzetközi szakirodalomból leszűrhető ismereteket a szoptatás alatti gyógyszerszedés témájában. Itt kutatási eredményekre és a gyógyszer tulajdonságaira alapozva közlik, hogy egy adott hatóanyag milyen mennyiségben jelenik meg az anyatejben, és ez mekkora kockázatot jelent a szoptatott gyermekre nézve. Az anyatejben lévő gyógyszer mennyisége függ attól, hogy az anya milyen adagban, hányszor és mennyi ideig szedi, továbbá, hogy a szoptatáshoz képest mikor vette be. A baba kockázatát pedig befolyásolja az életkora, egészségi állapota, hogy koraszülött vagy időre született, és hogy mennyit szopik. Egészen más elbírálás alá esik egy kizárólagosan szoptatott egy hónapos csecsemő, mint egy reggel és este szopó két és fél éves kisgyermek. Éppen ezért egy szoptató anya gyógyszerszedésekor mindig egyedileg kell mérlegelni, hogy az mennyire biztonságos!

 

A legtöbb gyógyszercsoportban van biztonságosan szedhető hatóanyag


Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb gyógyszercsoportban tudunk találni olyan hatóanyagot, ami a szoptatás időszakában is biztonságosan, azaz a gyermek veszélyeztetése nélkül szedhető. A láz- és fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok és az allergia ellenes készítmények többsége, de még sok krónikus betegségre szedett orvosság mellett is folytatható a szoptatás.
A legtöbb diagnosztikai eljárás, vizsgálat vagy beavatkozás a szoptatás felfüggesztése nélkül elvégezhető. Nem kell szoptatási szünetet tartani röntgenvizsgálat, CT, MRI vagy helyi érzéstelenítésben végzett fogászati kezelések után, de még altatásban végzett műtétek után sem.

 

Ami biztosan nem szedhető


Szerencsére csak nagyon kevés olyan gyógyszer van, ami az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe jutva káros hatással lehet rá, és ezért szoptató anyák nem szedhetik. Ezek közé tartoznak a daganatos megbetegedésekben alkalmazott kemoterápiás szerek, diagnosztikai és terápiás célra egyaránt használt izotópok, illetve a drogok.
A köztudatban ártalmatlannak tartott gyógynövények és étrend kiegészítők között is vannak olyanok, amik veszélyesek lehetnek a szoptatott gyermekre. Ezek a készítmények általában számos hatóanyagot tartalmaznak egyszerre, köztük olyanokat, amelyeknek hatása nem ismert, így biztonságosságukról nehéz állást foglalni.

 

Honnan szerezhetünk információt?


Ha egy szoptató anyának vizsgálatra, gyógyszeres vagy műtéti kezelésre van szüksége, érdemes felvennie a kapcsolatot egy szoptatási szaktanácsadóval. A tanácsadó kikérdezi az édesanyát a gyermek életkoráról, egészségi állapotáról, érettségéről, súlyáról, szopási szokásairól, majd pedig a rendelkezésre álló szakirodalom és az anya-baba páros adatai alapján információt ad arról, hogy a szoptatás folytatása mellett mekkora kockázata van az orvos által javasolt vizsgálatnak vagy kezelésnek. Az információk fényében a továbbiakról az édesanya határoz a kezelőorvosával közösen. Dönthetnek úgy, hogy elvégzik a vizsgálatot/kezelést a szoptatás folytatása mellett, választhatnak másik kezelést (ha az biztonságosabb), elhalaszthatják a vizsgálatot/kezelést, ha az anya állapota lehetővé teszi, vagy felfüggeszthetik a szoptatást. A szoptatás felfüggesztése vagy befejezése azonban csak akkor indokolt, ha az anya kezelése nem halasztható, bizonyíték van arra, hogy a kezelés veszélyes a szoptatott gyermekre nézve, és nincs más alternatíva.

 

 

 

Forrás: hellobaby.hu

Hozzászólás írása