Szopási sztrájk

Írta babaadmin 2016/10/14 0 hozzászólás

A szopási sztrájk nagyon becsapós dolog. A hónapok óta ügyesen szopizó baba egyszercsak teljesen elfordul az anyamelltől, nem kéri, viszont mást még nem fogad el. Az anyuka ilyenkor kétségbe esik: azt hiszi, a baba el akarja választani magát, hogy vége a szoptatásnak, ugyanakkor aggódik is, nem hal-e éhen csemetéje.

 

A szopási sztrájk többféle lehet:

  • a baba hirtelen elutasítja az anyamellet és egyáltalán nem szopizik
  • a baba fokozatosan, egyre gyakrabban utasítja el az anyamellet
  • a baba pár kortyot szopizik, de mindig abbahagyja, szakaszosan szopizik

 

A sztrájk bármilyen életkorban jelentkezhet egészen 1 éves korig. Újszülötteknél a sárgaság vagy esetleges hypotónia, rövid nyelvfék, illetve egyéb szervi elváltozások okozhatják, hogy a kicsi nem tud szopizni, rosszul kapja be az anyamellet, folyton elengedi, erőtlenül szopizik. Ebben az esetben ki kell vizsgálni a babát és orvosolni a problémát, ahelyett, hogy azonnal lemondanánk a szoptatásról!

 

3 hónapos korig emésztési problémák nehezíthetik meg a szopizást. A kicsi levegőt nyel, fájni kezd a hasa, ezért abbahagyja a szopizást. A csecsemők igen gyakran szopizás közben kakilnak, ez váltja ki belőlük az ingert, ilyenkor elengedik az anyamellet és erőlködnek akár percekig, amit az anyuka úgy értelmezhet, hogy a kicsi már abbahagyja a szopizást, nem kér többet, pedig az emésztési folyamat után általában szívesen visszatér a baba a szopizáshoz.

 

4-5 hónapos kortól a sok inger vonhatják el a kicsi figyelmét annyira, hogy pár korty után már nincs kedve tovább szopizni.

 

Egyéb okai is lehetnek a szopási sztrájknak, például az otthoni stressz, megfázás, bedugult orr (száraz levegő miatt), az anyuka menstruál, fájdalom a szájüregben (fogzás, afta, szájpenész), fülben (fülgyulladás), fájdalmas nyelés (torokgyulladás, mandulagyulladás), kényelmetlen testhelyzet. Több olyan esetről is hallottam már, hogy a kicsi csak hetente egyszer kakilt, de minden szopizáskor próbálkozott, és láthatóan ez a próbálkozás fájdalmas volt a számára. Azon is el kell gondolkodni, vajon nem a tej megváltozott íze okozza-e a sztrájkot, például az anya valami olyat evett, ami új a babának, új tusfürdőt (kozmetikum, mosópor, öblítő stb.) használ, mellbimbó ápoló krémet használ, ismét teherbe esett. A hosszantartó szoptatás titkai és a gyermeknevelés fortélyai azoknak az anyukáknak, akik nemcsak átvészelni, hanem élvezni is szeretnék az első éveket

 

A lelki okokat is figyelembe kell venni:

 

  • stressz a családban
  • változások a napirendben
  • túl sok inger szopizás közben (testvérek szaladgálnak, telefon csörög stb.)
  • a baba harap szopizás közben, és megijedt az anya reakciójától
  • a baba cumit vagy cumisüveget kap, ami megzavarta (cumizavar)
  • a baba nem igény szerint, hanem időre szopizik, az anya gyakran manipulálja a pici szopizási szokásait, nem kap azonnal anyatejet, amikor kéri, mert “még nincs szoptatási idő”

Becsapós lehet, amikor a babát már hozzátápláljuk és ilyenkor lép fel szopási sztrájk, ez gyakran a szoptatás végét is jelenti egyben, hiszen az anya úgy gondolja, a pici most már mást is eszik és el akarja választani magát. A valóság azonban ezzel szemben az, hogy a babának 1 éves korig szüksége van az anyatejre, ezért a szopási sztrájkot kezelni kell.

 

Hogyan oldjuk meg?

 

Próbáld más testhelyzetben szoptatni! Lehet, hogy ülés helyett fekve vagy éppen fekvés helyett ülve jobban tetszik majd neki, de olyan esetet is hallottam már, hogy az anyuka hanyatt feküdt, a babát a hasára fektette és úgy szopizott, mert így nem fájt a kicsi hasa.
Teremts nyugodt körülményeket! Vonuljatok el egy csendes, nyugodt szobába, akár még egy kis félhomályt is csinálhatsz, hogy semmi ne zavarja a kicsit. A legjobb az, ha a kicsi álmos, félálomban jobban elfogadják a kicsik az anyamellet és kellőképpen ellazult állapotban vannak.
Teremts testkontaktust a babával! Próbáld meg félmeztelenül szoptatni, hogy a bőröd érintkezzen a kicsi bőrével, ha ehet, legyen ő is félmeztelen. Legyen többet kézben a megszokottnál, vagy tedd hordozókendőbe és úgy végezd a házimunkát!

 

Oldd meg a problémát! Ha szervi gondra, megfázásra, fájdalomra gyanakszol, feltétlenül konzultálj a védőnővel és/vagy a gyermekorvossal. Ha hasfájásra, emésztési nehézségekre gondolsz, pár percig tornásztasd a kicsit, a térdeit húzd fel a pocakjához és vissza, illetve a pocak köldök körüli masszázsa is elősegíti a bélműködést (körbe-körbe masszírozd az óramutató járásával megegyező irányban). Ha a baba cumit, cumisüveget kap, hagyjátok abba a használatát. Ha az orra dugult be, orrspray-vel, a hátára kenhető balzsammal, orrszívóval oldjátok meg a helyzetet. Ha a lakás levegője száraz, párologtassatok (előfordul, hogy már a kórház levegője is száraz, ezért szopiznak nehezebben a babák).
És a legfontosabb: ne ess kétségbe! Az szopási sztrájk 4-5-6 napig is eltarthat, de annál hamarabb végetér, minél gyorsabban teszel ellene. A baba nem fog éhenhalni, annyit biztosan eszik majd, amennyire szüksége van, de kár lenne egy apró bökkenő miatt abbahagyni a szoptatást, amely még hosszú ideig sok örömet nyújthat nektek a sztrájk után is (amellett, hogy a hosszan tartó szoptatásnak számos előnye van).

 

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Címkék: szoptatás

Hozzászólás írása