Színes, forog, villog - mennyire meghatározó a játékok kinézete?

 

Ha babajátékokról van szó, gyakorlatilag határ a csillagos ég. Rengeteg különböző kinézetű és eltérő funkciójú tárgy megtalálható a boltok polcain. Mennyire érdemes odafigyelni a játék anyagán túl a külsőségekre és vajon tényleg meghatározó az, hogy milyen színű?

 

Azon túl, hogy a vásárlás során figyelembe vesszük a játék anyagát és minőségét van még néhány egyéb szempont, amit érdemes végiggondolni azért, hogy valóban sikere legyen később annak az adott tárgynak.

Az egyik és egyáltalán nem elhanyagolható tényező a pici életkora, hiszen nem feltétlenül ugyanazt vennénk meg egy három, illetve egy tizennyolc hónapos babának. Ez már csak azért is fontos, mert idővel a kicsik egyre tökéletesebben látnak, és egyre szívesebben nyúlnak színesebb, feltűnőbb tárgyak után. Az egészen fiatal babáknak mindig jó választás lehet egy feltűnő színű, különböző formájú rágóka, amivel kedvükre játszhatnak, rághatnak. Ám vásárlás során mindenképpen vegyünk figyelembe, hogy könnyen megfogható legyen az alakja.

Már egy kicsit idősebb babáknak jó lehet valamilyen többszínű, fából készült kirakó. A fejlődéssel együtt a mozgáskoordinációjuk is javul, ami azt eredményezi, hogy vágynak a megfogható, nyomogatható, csavargatható dolgokra. Ha ilyen terméket keresünk, választhatunk például eltérő formákból álló összeilleszthető elemeket. Ezzel erősítik a finommotorikai készségüket (ujjak mozgatása, fogás, szorítás).

Természetesen könnyű elveszni a szebbnél szebb, csillogóbbnál csillogóbb termékek világában, éppen ezért nem árt észnél lenni és a külsőségeken túl a funkcionalitást is előtérbe helyezni. Ha megtehetjük, válasszunk inkább fejlesztő típusú játékokat, amelyek nemcsak jól mutatnak, hanem hasznosak is a kicsinek.

Nagyobbak számára már kifejezetten jó lehet az a játék is, amelyen nemcsak különböző formák, hanem például állatok is megtalálhatóak. A legjobb, ha ezeket meg is tudja tapogatni, esetleg az egyes részeket összerakni, amely által megtanulhatja a különböző testrészek nevét is. Előny, ha a játék még az adott állatnak megfelelő hangot is ki tud adni, hiszen ez segíthet összekötni a hangokat a kinézettel.Szintén a tanulás elvén alapul a puzzle alakú játszószőnyeg, ahol kisebbek számára mindenféle ábrák, a nagyobbnak pedig különféle betűk és számok változatos összeillesztése által fejlődik a mozgáskoordinációjuk. Ez a tanulási szempontok miatt egy kifejezetten hasznos tárgy, de az összerakott szőnyeg később még kiváló játszófelületet biztosíthat a kicsik számára.

A legjobb tehát, ha mindig az adott életkornak megfelelő, valamennyire feltűnő kinézetű játékot választunk, ám a vásárlás során tartsuk szem előtt azt is, hogy biztonságos és könnyen tisztítható legyen.