Programok a babával – és az alvás

Írta babaadmin 2018/05/19 0 hozzászólás

Ha már van egy kialakult napirend, a baba jókat alszik a kiságyában, akkor már csak az a kérdés, mennyire zavarja meg, ha elmegyünk valahová közösen, hogyan aludjon, milyen szabályokat érdemes betartani, hogy ne okozzon alvászavart a közös program.
Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy nem az a gond, ha néha a babakocsiban alszik vagy az autóban, hanem az, ha máshol nem hajlandó, tehát soha nem alszik el az ágyában.

 

Lehetnek olyan helyzetek, hogy az egyik nappali alvás idejében mindig sétálni mentek. Ez önmagában nem gond. Ameddig 3x alszik, addig praktikus, ha az utolsó nappali alvás ez az alvás, ezt ugyanis 5-7 hónapos kor között el szokták hagyni, ily módon, amikor későbbre kerül a 2. napi alvás ideje, és a 3. alvás elmarad, a babakocsiban alvás is elmarad egyben.

 

Ha autóval mentek valahová, és ő mindig el szokott aludni a kocsiban, akkor induljatok el alvásidőben. Ha ez nem jön össze, akkor vigyetek játékokat, amivel út közben szórakoztatni tudja magát, amíg el nem alszik.

 

Ha olyan helyre mentek, ahol tud aludni (pl. vendégségbe), akkor ott keressetek neki egy nyugodt helyet, ahova le lehet fektetni, ahol senki nem zavarja. Lehetőleg ne a zajos vendégsereg közepén altassátok, ez fél éves kor után úgysem fog menni. Amikor már csak kétszer alszik, akkor nem baj, ha 1-1 alkalommal a programok miatt későbbre kerül az alvás, vagy az egyik kimarad a kettőből, de ez csak 1-1 alkalom legyen, ne csináljatok rendszert belőle.

 

Ha nagyon nem megoldható, hogy vendégségben egy külön szobát találjatok neki, ahol lehet altatni, akkor vigyetek babakocsit és altassátok arra az egy alkalomra kint.

 

Idegen helyen, vendégségben, kiránduláson is ragaszkodjatok nagyjából a megszokott alvásidőkhöz, akkor is, ha a rokonok még gyömöszölnék a babát egy kicsit. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne fél-1 órával később az alvás, ha a kicsi egyébként nem nyűgös és jól érzi magát, de utána már aztán tényleg pihenjen egy kicsit.

 

Különösen fontos ez, ha már csak 1x alszik napközben, innentől kezdve az az egy alvás legyen szent és sérthetetlen, mert nincs rosszabb a túlpörgött, nyűgös, kezelhetetlen totyogónál, aki már sír a fáradtságtól. Az altatásban ilyenkor lehet engedékenyebbnek lenni, hiszen nem biztos, hogy idegen helyen, idegen ágyban a csatazaj közepén szó nélkül elalszik a baba, ezért ilyenkor mellé lehet feküdni, vagy be lehet vetni bármilyen egyébként nem megengedett trükköt is az elalvás érdekében, ami mindig beválik (pl. cici, babakocsi stb.), a lényeg, hogy tudjon aludni.

 

Hosszú úton is igyekezzünk a megszokott napirendet tartani, mert egy 1-2 hetes utazás és az ezzel kapcsolatos lazaság, “úgyis nyaralunk, hadd aludjon később” azt eredményezheti, hogy hazatérve is megmaradnak a rossz alvási szokások.

 

 

 

Forrás: kismamablog.hu/baba-alvas/programok-a-babaval-es-az-alvas

Címkék: nyaralás

Hozzászólás írása