Pihentető nyaralás gyerekkel?

Írta babaadmin 2018/05/07 0 hozzászólás

Van, aki szerint, amíg kicsik a gyerekek, addig a nyaralás arról szól, hogy ugyanúgy utánuk szaladgálunk, csak egy másik helyen. Lehet ezt másként? Hogyan lehet élvezetes és pihentető a közös nyaralás a babával is?

Az egészen kicsi babával könnyebb nyaralni menni, ő még szívesen elnézelődik bárhol, alszik a babakocsiban, a kendőben, simán lehet aktív nyaralást is tervezni, városnézést, túrázást. Amire ügyelni kell, hogy a szokott napirendje ne boruljon fel teljes mértékben, legyen lehetősége kipihenni magát napközben a szokott időben, igény szerint ehessen, este időben az ágyba kerüljön.

Ugyanakkor azt is el kell fogadni, hogy ha gyerekkel nyaralsz, többé nem lesz olyan a nyaralás, mint azelőtt, nem fogsz tudni órákat olvasgatni vagy aludni a strandon. A legjobban akkor fog sikerülni a dolog, ha a kicsikhez igazítod a nyaralást, olyan programokat választasz, olyan helyekre, mentek, amit ők is élveznek, ha ők jól vannak, te is jól érzed majd magad.

 

1. Alvás…

 

A gyerekek alvásánál két változat szokott előfordulni a nyaralás alatt.
Az első verzió, hogy az otthon rosszul alvó gyerek jobban alszik a nyaralás alatt, mert sok új inger éri és elfárad (Hurrá!).


A másik változat, hogy megviseli a változás a kicsit és gyakrabban kel fel (akkor is, ha otthon már nagyjából jól aludt). Itt a fő teendőnk az, hogy segítsünk a kicsinek visszanyerni a biztonságérzetét és segítsünk nappal kipihenni magát (a túlságosan mozgalmas programok kihatnak az éjszakákra is):


Igyekezzünk biztosítani a nappali pihenést (Amikor álmos a baba, hadd aludjon! Nem kell mindenképpen hazavinni és kiságyba fektetni, de lehetőség szerint nyugodt helyen tudja kipihenni magát. A strandra is vihetünk ki sátrat, kiránduláson altathatjuk kendőben, kocsiban.) Amikor már csak 1x alszik a kicsi napközben az az egy alkalom legyen szent és sérthetetlen, eköré igyekezzünk szervezni a napot.

 

Ha a kicsi hajlamos túlpörögni, már nyűgös, álmos, semmi se jó neki, de még mindig nem tud aludni először az ellazulásban segítsünk neki, ne altatni próbáljuk (azellen úgyis tiltakozni fog majd)! Meseolvasás, összebújás a nagyágyon és beszélgetés a nap eseményeiről, éneklés, képnézegetés (akár végignézhetitek az aznapi fotókat, hogy hol jártatok, mit csináltatok) vagy akár egy kis esti rajzolgatás a nyaralással kapcsolatban (segít feldolgozni a sok új élményt)

 

A nyaralás alatt bőven van lehetőség apát is bevonni az esti rutinba, ő is mesélhet egy mesét vagy résztvehet a fürdetésben, addig is pihenhetsz és a kicsi biztonságérzetének megteremtésében is sokat segíthet.

 

Ha nagyon gyakran kel a kicsi, gyakran mindenki számára pihentetőbb, ha magunk mellé vesszük, miután felébredt és együtt alszunk tovább.

 

 

Hiszen miben is fáradunk ki a mindennapokban?

1. Abban, hogy kötött programok vannak, rohanni kell egyik helyről a másikra, az egyik gyereket oviba viszed, a másikkal oda kell érni a gyerekorvoshoz, el kell érni a buszt, le kell adni a papírt és a többi. Már önmagában az is pihentető, ha ezek a kényszerek nincsenek, hanem “csak úgy” együtt tudtok lenni, azt csinálni, amihez éppen kedvetek van, teljes figyelemmel tudtok fordulni egymás felé, bőven van idő a közös játékra, nincs ott a nyomás, hogy “muszáj 7-kor befejezni, mert különben nem jutunk el időben fürdeni, ezért később fekszenek le a gyerekek, később alszanak el, reggel nem tudnak felkelni és már el is késtünk”.

2. A hétköznapok huzavonája is fárasztó: “öltözz már, gyere, induljunk, rakj rendet!” és a többi hasonló. A nyaralás alatt anya kicsit visstahúzódhat a “közlekedési rendőr” szerepből és pihenhet kicsit.


Éppen ezért a legjobb nyaralás az, amit nem zsúfolunk tele kötöttségekkel, programokkal, amiben visszahúzódunk attól, hogy mindent mi intézzünk, mindenkit mi irányítsunk. Semmi nem történik, ha fél órával később érünk le a strandra vagy ha lassabban öltözik a gyerek vagy ha nem kell költögetni a gyerekeket reggel.


2. Mindenkinek legyen énideje!

 

A nyaralás alatt az egész család nyaral. Szervezzétek úgy a napokat, hogy mindkettőtöknek, apának és anyának is jusson ideje a saját kedvteléseire is. Osszátok be, ki vigyáz a gyerekekre, amíg a másik elmegy sportolni vagy olvasna egy kicsit, ne az legyen az alap, hogy anya intéz mindent, apa pedig pihen.

Az énidő mellett legyen közös idő is! Nincs is jobb annál, mint amikor végre ágyba kerültek a gyerekek és kettesben is nyaralhattok kicsit

 

3. Menjetek nyaralni másokkal együtt!

 

Sok segítséget és könnyebbséget jelenthet, ha összefogtok barátokkal, ismerősökkel, rokonokkal és együtt mentek nyaralni. A legjobb, ha nekik is vannak gyerekeik, mert így a gyerekek jól eljátszanak együtt, és felváltva tudtok vigyázni rájuk.

Sok szálloda ad “nagyi-kedvezményt”, ha magatokkal viszitek nyaralni a nagymamát is, ő is sokat segíthet a baba körül, kedvére unokázhat és persze ő is kipiheni magát.

 

4. Ne feledkezzetek meg a bababiztonságról!

El tudja rontani a nyaralást, ha állandóan a kicsi nyomában kell lenni, mert belenyúl a konnektorba, fejére rántja az asztalterítőt és minden tele van legyekkel, szúnyogokkal, mert nincs háló az ablakokon. Érdemes jól megnézni babaszempontból, milyen szállást foglaltok le.
A bababarát szállásokon alap, hogy be legyen dugózva a konnektor és ne tudjon semmit a fejére rántani a kicsi, azonban néha a “bababarát” jelző csak annyit takar, hogy van kiskád, kiságy és bili a szálláson viszont a szoba tele van veszélyes részletekkel. Érdemes előre tájékozódni, mit is tartalmaz a szállás és a biztonság kedvéért vinni magatokkal dugót a konnektorokba, esetleg élvédőt is.

 

Kisebbeknél jó, ha van nálatok utazóágy vagy hordozható járóka, hogy magában is tudjon játszani a baba, ne kelljen állandóan őrizni. A totyogókkal érdemes arra készülni, hogy az elején lelkesen fedezik fel a szállás minden zugát, legyünk ott ilyenkor velük, nézzünk végig mindent közösen, engedjük, hogy megnézze, amihez hozzányúlhat, nyúljon hozzá, így elkerülhető, hogy később állandó huzavona legyen abból, hogy ő mindent meg akar nézni, te pedig megtiltod.

 

Nagyon jók azok a szállodák, amik kifejezetten a kisgyerekesek kiszolgálására készültek. Ahol szabadon szaladgálhatnak a gyerekek, nem esik bajuk, ahol van játszósarok az étteremben, hogy nyugodtan ehessetek akkor is, ha a kicsi már elunta magát.

 

5. Gyerekfelügyelet?

 

Néhány szálloda biztosít 1-2 órára gyerekfelügyeletet is. Van, ahol minden délelőtt vannak programok gyerekeknek és arra az időre ott lehet hagyni a kicsiket. Az óvodások már szívesen maradnak ott ezeken a programokon, de hasonlóan az ovis beszoktatáshoz az első nap azért még maradjunk ott velük, ismerkedjenek a környezettel, a helyzettel és csak amikor már feloldódott, akkor hagyjuk ott.

Néhány gyerekbarát helyen babysittert is lehet kérni néhány órára. Ha ezt választjátok, mindenképpen hagyjatok bőven időt az ismerkedésre, különösen, ha nem volt még hasonló helyzetben soha a gyermeketek és legyetek elérhetőek, hogy ha bármi van, vissza tudjatok menni érte.

 

6. Legyen gyerektársaság!

 

A gyerekek sokkal jobban elvannak, ha vannak más gyerekek is a közelben, már totyogókortól élvezik a társaságot, a bölcsődéseknél-óvodásoknál pedig már egyértelműen könnyebb a helyzeted, ha más gyerekek is vannak a közelben. Keressétek azokat a helyeket, ahol sok gyerek van, így lényegesen egyszerűbb lesz az élet és ritkábban hallod majd, hogy “unatkozoooom”.

 

7. Csak főzni ne kelljen…

Van, aki élvezi, hogy a nyaralás alatt főzőcskézhet, mások úgy szervezik, hogy legalább ilyenkor ne kelljen

Ha ellátás nélküli helyen nyaraltok, egy-egy egyszerű, de finom recepttel érdemes készülni, amivel nincs sok pepecselés. Az is praktikus megoldás lehet, ha előre megfőzöl 2 napra így csak minden másnap kell főzni. Ha az egész napot strandolással vagy kirándulással töltitek, akkor pedig érdemes reggel megfőzni a vacsit, hogy hazatérve ne farkaséhesen kelljen gyorsan összeütni valamit. Ha a babának is főzöl, keress olyan recepteket, amikhez a saját ételeitekből is ki tudod venni az alapanyagokat, pl. a paradicsomos húsgombócból a kicsi megkaphatja a húst, a paradicsomszósszal és kis krumplival összeturmixolva, a levesből a zöldségeket, a husit kis lével stb.

Az étteremválasztásnál érdemes a gyerekbarát helyeket keresni, nekünk is kényelmesebb lesz, ha elfoglalja magát a gyerek, ameddig az ételre várunk, de ennek hiányában jól jöhet a táskánkban egy mini úti társasjáték vagy egy mesekönyv. Néhány megoldást itt találsz arra, mivel kösd le a kicsit nyilvános helyen

 

8. Közös programok

Érdemes egyensúlyra törekedni a programok tekintetében. A gyerekek élvezik a városnézést, a túrát és a strandot is, de nyilván, ha korábban 1 nap alatt 3 múzeumot is végig tudtatok nézni és 40 kilométert gyalogolni, ez kisgyerekkel nem fog menni.
Jó játék egyébként a gyerekeknek kis térképet készíteni, amire felviszed a napi látnivalókat és kiszínezhetik, amit már láttak. De az is jó játék, ha a helyszínekről egy-egy apróságot felírsz és rajzolsz egy lapra, minden gyerek kap egy lapot és amit megtalált, azt kiszínezheti. Pl. kell mindenkinek találni legalább 5 galambot a téren, meg kell találni egy szobrot, megkeresni egy virágot stb. Ezzel nem csak lekötöd a gyerekeket, hogy ne unatkozzanak, amíg ti megnéztek pl. egy templomot vagy egy teret, hanem a figyelmüket is fejleszted.

A legjobb az, ha egy kötöttebb program után egy kötetlenebb következik, így ti is tudtok nézelődni, töltődni és a gyerekeknek is jut szabad játék.

A nyaralás ideje jó arra is, hogy felfedezzetek új, közös tevékenységeket, ami mindegyikőtöknek örömet okoz. Olyanokat, amiket korábban még nem próbáltatok. Új játékok, új sportok, táncolás, kagyló- és kőgyűjtögetés, horgászat, szalonnasütés, csillagnézés stb. A nyaralásban a megszokottól való elszakadás, az új tevékenységek, új élmények azok, amik pihentetnek, feltöltenek és ezek azok, amik közelebb hozzák a családtagokat egymáshoz. Mindegy, hogy babával, kisebb vagy nagyobb gyerekekkel nyaraltok, a nyaralás csodaszép, emlékezetes élményeket teremt, amiket később öröm lesz felidézni, amik összekovácsolják a családot – törekedjetek arra, hogy így legyen!


Forrás: kismamablog.hu/csalad/pihenteto-nyaralas-gyerekkel

 

Címkék: szórakozás

Hozzászólás írása