Nem akar magától elaludni

Írta babaadmin 2017/04/28 0 hozzászólás

“Letettem a kiságyba, amikor elálmosodott, de nem akart elaludni, csak sírt-sírt. Mit tegyek?” Olyan szép lenne a világ, ha a babát egyszerűen csak le kéne tenni az ágyba, aztán magától szépen álomba szenderülne… A valóságban azonban a kis huncut azonnal rázendít, amint megérzi a feneke alatt az ágyikót. Lássuk, mit tehetünk!

 

Összegyűjtöttem néhány lehetséges problémát, ami miatt nem akar a baba elaludni egyedül és ezek megoldásait is.

 

1. Nagy az ágy

 

4-5 hónapos korig szokott előfordulni, hogy a baba nem szereti a túl széles ágyat. Az anyaméhben kellemesen meleg közegben állandó ringatózásban teltek a napjai és nem voltak körülötte nagy terek. Éppen ezért a standard méretű kiságy túl széles lehet a számára, egy mózesben vagy bölcsőben szívesebben alszik. Ennek híján kipróbálhatod, hogy hálózsákban altatod, vagy egy nagy szivaccsal vagy párnával, beszűkíted neki az ágyat.

 

 

2. Kicsi az ágy

 

Izgő-mozgó babáknál fordulhat elő, hogy imádnak forgolódni az ágyban és zavarja őket, ha nincs elég hely a ficergésre. Ilyenkor a kiságy helyett a járókát nevezhetjük ki alvóhelynek, vagy ha már másfél éves kor körül jár a kicsi, kaphat egy kisheverőt.

 

 

3. Besüt a nap

 

Különösen nyári időszakban lehet zavaró, hogy napközben besüt a nap a kicsi szobájába, az esti fektetéskor (még 9 óra körül is) világos van, hajnalban pedig azért nem tud visszaaludni, mert azt hiszi, már reggel van. Ilyenkor érdemes teljesen besötétíteni a kicsi szobáját éjszakára, nappal pedig félhomályt csinálni.

 

 

4. Nem elég álmos

 

Vannak olyan időszakok, amikor a baba áttér a napi 4-szeri alvásról a 3-ra (3 hónapos kor körül), a 3-ról a 2-re (6-9 hónapos kor között), majd a 2-ről az 1-re (11-16 hónapos kor között). Ennek az első jele mindig az, hogy a szokott időpontban még nem álmos.
Emellett is lehetnek olyan napok, amikor egyszerűen nincs kedve aludni, mert nem volt annyit a szabad levegőn, vagy egyszerűen csak feldobottabb, mint máskor, illetve betegség vagy fogzás zavarja. Ilyenkor nem érdemes órákig erőltetni, hogy elaludjon. Üljünk le vele még fél-1 óra közös játékra, és ha megint elálmosodik, akkor tegyük le.

 

 

5. Fáj a hasa, jön a foga

 

Ha a baba hasfájós vagy fogzik, illetve más betegsége van, az szinte mindig meglátszik az alvási szokásain is. Legyünk vele türelmesek ilyenkor, és tehetünk engedményeket is (ha beteg cicin altatod el stb.), de ezek mindig csak 1-1 alkalomra vonatkozzanak, hogy ne szokjon rá a kicsi.

 

 

6. Túlpörgött

 

Amikor a kicsi valóban fáradt, akkor nem gond letenni aludni. Ha viszont már átlépett a holtponton, akkor ugyan még nyűgös lehet, de már nem tud elaludni. Ebben az esetben érdemes várni egy kicsit, amíg megint el nem álmosodik és akkor próbálkozni az altatással.

 

 

7. Nem ezt szokta meg

 

Ha eddig kézben vagy cicin altattad, ne várd, hogy elsőre hajlandó lesz elaludni majd a kiságyban. Minden erejével (és hangjával) fog tiltakozni ellene, ha megpróbálod. Türelmesen és következetes magatartással megtaníthatod neki, hogy ezentúl így kell elaludnia.

 

 

8. Testközelségre vágyik

 

Egészen kicsi babáknál, de még a nagyobbacskáknál is természetes igény, hogy testközelségre vágynak az elalváshoz. Piciknél ezt azzal segítheted elő, hogy hordozókendőbe teszed az altatáshoz vagy megszoptatod, nagyobbaknál pedig a nagyágyon vagy egy matracon összebújhattok, amíg el nem alszik.

 

 

 

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Címkék: alvás

Hozzászólás írása