A súlyfejlődés mellett másik nagy aggodalma minden anyukának a mozgásfejlődés szokott lenni. Mikor fordul végre át? Mikor mászik már? Mikor fog végre járni? És persze mindig ott lebeg a szemünk előtt a szomszéd gyereke, aki már régen sétálgat, míg a miénk még mindig csak mászni hajlandó. 

 

Mozgásfejlődés: Mindent a maga idejében!! Pedig a mozgásfejlődés nem gyorsvonat és nem szabad türelmetlennek lennünk, vagy olyan mozgásformát erőltetni, amire a baba még nem érett meg. Az átlag csecsemő 6 hónaposan még nem “akar” állni. Többségük ügyesen kirúgja magát álló helyzetbe, de az igazi állás időpontjának akkor kell elkövetkeznie, amikor már biztosan ül, különben, ha álló helyzetből elesik oldalra fog dőlni, ahelyett, hogy a popsijára huppanna.

 

A mozgásfejlődés menete

 

1. hónaposan: Fényre, hangra odafordítja a fejét. 1 hónaposan a fejét képes 1-2 másodpercre megtartani.

 

2. hónaposan: A mozgásokat a szemével követni tudja, megmarkol tárgyakat. Képes arra, hogy megfogjuk a kezét és hanyatt fekvő helyzetből ülésbe felhúzzuk.

 

3. hónaposan: A fejét hason fekve képes megemelni. Tárgyakat képes akaratlagosan megmarkolni. Vagy legalábbis tudatosan odanyúl érte. Ha a feléje nyújtott tárgyat nem akarja megfogni, akkor várjunk még 1-2 hetet vele, de ha még 4 hónaposan sem képes erre, mindenképpen mutassuk meg szakembernek.
Ha ölbe vesszük, felemeljük már valamennyire tartja a fejét, de még nem elég stabilan.

 

4. hónaposan: Képes a hátáról az oldalára fordulni. Határozottan nyúl a tárgyakért. A nagyobb, dundibb babák és a lustábbak még nem fordulnak meg ebben a korban, és az is gyakori, hogy csak egyetlen egyszer produkálja az átfordulást vagy oldalra fordulást a baba, aztán hetekig hónapokig nem csinálja. Ilyenkor ne aggódjunk, majd később ha szüksége lesz rá, újra be fogja mutatni ezt a képességét. A lényeg, hogy meg tudja csinálni.

 

5. hónaposan: Egyre összetettebb, határozottabb mozdulatokkal pakolássza a játékaitMegtámasztva meg tud ülni, hason magasra emeli a fejét és a kezére támaszkodik. Ha még mindig nem hajlandó az oldalára fordulni vagy átfordulni, ne aggódjunk.

 

6. hónaposan: Ebben a korban jön el az ideje az első komolyabb helyváltoztató mozgásoknak. A legtöbb csecsemő hasról hátra és hátról hasra fordul, lábujját rágcsálja, és az első kúszómozdulatokat gyakorolja. Gyakori, hogy ez csak hátrafelé vagy körbe-körbe sikerül, de pár hét gyakorlatozás után már kommandós stílusban is képes közlekedni a kicsi. Egyes gyerekek a kúszás helyett az oldalrafordulás tudományát fejlesztik profi szintre és gurulva közlekednek, mások az első kúszómozdulatok után rögtön áttérnek a mászás gyakorlására.

 

7. hónaposan: Egyedül ül, a kezével tartja magát. A legtöbb baba még csak körbe-körbe kúszik, vagy gurul, az ügyesebbek már előrefelé is haladnak. Olykor négykézláb állásba is feltornássza magát, de mászni csak a nagyon ügyes babák kezdenek még ebben a korban. Ha nem tud még önállóan, kezével megtámasztva magát, ülni, ne aggódj miatta és a mászás elkezdése is odébb van még. Ha 7 hónaposan még egyetlen alkalommal sem fordult át, fordulj orvoshoz.

 

8. hónaposan: A legtöbb baba még csak a kúszást próbálgatja, az ügyesebbek már mászni is kezdenek. A kezedbe kapaszkodva fel tud ülni. Ha még nem mászik 8 hónaposan, de már képes helyváltoztatásra, kúszik, vagy gurul, akkor ne aggódj, idővel a mászás korszaka is elkövetkezik majd.

 

9. hónaposan: Legkésőbb ebben a korban elkezd kúszni, a gyorsabban fejlődő babák már másznak és felállnak. Ha a hónap végére sem kezd el kúszni, fordulj orvoshoz.

 

10. hónaposan: A kúszásból fokozatosan mászni kezd, majd önállóan felül és feláll. Ha a hónap végére sem kezd el mászni, kérdd orvos segítségét.

 

11. hónaposan: Olykor 1-1 pillanatra kapaszkodó nélkül is megáll, de előfordulhat, hogy ez csak 1 éves korban vagy azután következik be. Kapaszkodva képes járni a bútorok mentén oldalazva. Képes lépcsőn négykézláb lemenni és a kanapéról is le tud mászni szabályosan háttal, ha megtanítjuk neki. Az első kapaszkodva megtett lépések láttán sok szülő örülni kezd és kézenfogva járni tanítja a kicsit, de ez teljesen szükségtelen: a pici magától is megtanul majd járni, ha eljött az ideje. A kicsik persze élvezik az efféle foglalkozást, de teljesen szükségtelen járni tanítani, sokkal értékesebbek azok a tapasztalatok, amiket a saját erejéből szerez meg.

 

12. hónaposan: A legtöbb baba már rájön, hogyan kell kapaszkodó nélkül felállni és az ügyesebbek már el is indulhatnak egyedül, de a babák többségénél ez csak 12 hónapos kor között következik be. A kicsik előszeretettel kapaszkodnak valami tologatható játékba (pl. kis bevásárlókocsi, műanyag kerti szék, babakocsi) és így sétálnak.

 

13. hónaposan: A csecsemők általában ekkorra jutnak el oda, hogy megteszik első önálló lépteiket. A baba léptei picik és bizonytalanok, a kezével próbálja tartani az egyensúlyát. Az új mozgásformával járó élmények olyan nagy hatással vannak rá, hogy legszívesebben egész nap ezt gyakorolná, hirtelen nincs kedve enni, nem játszik a játékaival, egész nap csak menne, miközben az új mozgásforma lelkileg is megviselheti: nem akar aludni, éjszakai alvása nyugtalanabb lehet. Ez az állapot általában 1-2 hét alatt elmúlik.
A járás minden babánál máskor kezdődik el, az első önálló lépések megtétele akár 18 hónapos korig várathat magára, ha ezután sem jár a kicsi, feltétlenül konzultáljunk szakemberrel!

 

Kell a tér a mozgásfejlődéshez

 

A járóka nagyon praktikus dolog, hiszen biztonságos és a baba számára átlátható játszóterületet ad a babának, amikor azonban már megkeződik a kúszás-mászás időszaka, nagyjából 7 hónapos korban, egyre inkább szüksége lesz a kicsinek akkora térre, ahol korlátok nélkül mozoghat. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól ne legyen a járókába, sőt: éppen most fogjuk igazán hasznát venni, hiszen a kúszó-mászó kicsi mindenhova oda akar majd menni, mindent ki akar próbálni, akkor is, ha éppen nem tudunk odafigyelni rá. A balesetek elkerülése érdekében érdemes járókába tenni a csecsemőt, ha nem tudunk ott lenni vele!

Mozgástérre viszont szüksége van, ezért fontos, hogy napi több alkalommal szabadon mozoghasson a szobában.

 

Diszlexiás lesz, ha nem mászik?

 

Miután elkezd kúszni, a baba mintegy önmagát fejleszti a folytonos mozgással, minden mozgás tulajdonképpen edzés a számára, így fejlődik izomzata és idegrendszere az újabb mozgásfajták elsajátítására. Az egyes mozgásformák menetrendszerű elsajátítása hozzájárul a későbbi finom-mozgások fejlődéséhez is, ezáltal fejlődik a beszéd, a ceruzafogás és vezetés is.

 

Éppen ezért fontos, hogy a baba a saját ütemében fejlődjön és ne maradjanak ki az egyes lépcsőfokok a mozgásfejlődésben, ezért nem szabad kézen fogva vezetgetni a kicsit, amikor magától még nem tud járni, hiszen ebben az életkorban a mászás a legfontosabb a számára, ezáltal sajátítja el a járáshoz szükséges elemeket és fejlődik ki az egyensúlyozáshoz szükséges izomzat és idegrendszer.

 

Ezért mondják azt a szakemberek, hogy ha valamelyik fázis kimarad a mozgásfejlődésből, akár diszlexiás is lehet a gyerek, ez azonban nem feltétlenül van így minden esetben. Sok baba gyorsan végigmegy az egyes fázisokon, a kúszást 1-2 mászómozdulat követi, de amint rájön a felállás nyújtotta élményekre, ezután inkább azokat gyakorolja, a szülőnek ez úgy tűnhet, hogy kimaradt egy fázis, de voltaképpen a gyermek ebben az esetben csak gyorsan túljutott egy fejlődési szakaszon és továbblépett egy másikra.
Az sem gond, ha nagyon gyorsan, akár már 9-10 hónapos korban elkövetkezik az önálló járás ideje, már amennyiben ez a baba saját fejlődési üteméből adódott így.
Hasonlóképpen azon sem kell aggódni, ha csak jóval 1 éves kor után méltóztatik önállóan sétálgatni a pici.

 

 

Forrás: kismamablog.hu