Minden édesanya félelme: a csecsemőkori kólika

Írta babaadmin 2016/04/11 0 hozzászólás

Ugyan a terhesség 20. hetére szerkezetileg teljesen kialakul a magzat emésztőrendszere, a születéskor még nincs teljesen érett állapotban, így gyakrabban fordulhatnak elő hasfájással és puffadással járó állapotok, mint például az ún. három hónapos kólika.

 

A kólika tünetei rendkívül ijesztőek lehetnek a szülők számára, azonban fontos tudni, hogy nem súlyos betegségről van szó, hanem egy kezelhető állapotról, amely a kisbabák közel negyedét érinti.

 

Honnan tudhatom, hogy a kisbabám kólikás?

 

A kólikának jellegzetes tünetei vannak, melyek alapján könnyen felismerhető jelenség:

 • a kicsi hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül, vigasztalhatatlan sírásba kezd, amely végül ugyanilyen hirtelen marad abba
 • a baba sírás közben láthatóan erőlködik: kezeit ökölbe szorítja, lábait felhúzza, szemöldökét összeszorítja, rövid ideig lélegzetét visszatartja
 • a sírógörcsök legalább három héten keresztül hetente legalább háromszor jelentkeznek és naponta legalább három órán keresztül tartanak, jellemzően a délutáni órákban a leghevesebbek, de gyakran éjszaka is jelentkeznek
 • a kicsi hasa feszes és puffadt
 • a sírások között babája egészségesnek, elégedettnek látszik, emellett a testi fejlődése zavartalan, súlya megfelelően gyarapodik.

A három hónapos kólika elnevezést egy másik sajátossága miatt kapta: a babák első tünetei jellemzően 2-3 hetes korban kezdődnek, amik 6-8 hetes korukra érik el a tetőpontot, végül a picik 3-4 hónapos korukra fokozatosan enyhülnek, abbamaradnak.

 

Próbatétel a szülők számára is

 

Mivel a kólika tünetei jellemzően makacsul visszatérnek, lelkileg és fizikailag is rendkívül megterhelőek lehetnek az egész családnak, bűntudat és tehetetlenség érzését keltheti a szülőkben.
Nem egyszerű feladat a kólikás baba gondozása, fontos azonban, hogy ez az állapot ne vezessen a szülő-gyermek kapcsolat romlásához. Soha ne rázza a kisbabát, akármennyire is sír, mert lelki traumát és agyvérzést okozhat! Sok esetben a legalapvetőbb dolgok segítenek a kicsi megnyugtatásában: az ölelés, babusgatás, ringatás.

 

Mit tehetek a tünetek jelentkezésekor?

 

Mivel minden kisbaba más, így a szülőknek kell megtalálni a megfelelő megoldást a kisbaba panaszainak enyhítésére. Néhány tanács azonban segítségére lehet a tünetek csillapításához:

 

A baba etetése:

 • próbálja meg gyermekét ülő helyzetben etetni, a kicsi testét egyenesen tartva, és figyeljen oda arra, hogy lassan egyen és igyon, így elkerülhető, hogy felesleges levegőt nyeljen, ami hasfájást okozhat
 • etetést követően is rövid ideig tartsa függőleges pozícióban, masszírozza a hátát
 • rendszeresen büfiztesse meg a kisbabáját, akár etetés közben is
 • ügyeljen rá, hogy szopizáskor a helyes pozícióban tartva etesse, és a baba teljesen vegye a szájába a mellbimbót és bimbóudvart
 • tápszeres baba esetén válasszon speciális, hypoallergén tápszert, figyeljen a helyes cumisüveg-tartásra

Az édesanya életmódja

 • hozzájárulhatnak a baba fájdalmainak kialakulásához a puffasztó hatású élelmiszerek (pl. fűszeres ételek, káposztafélék, hagyma, hüvelyesek, szénsavas üdítők, stb.), illetve az allergiát kiváltó fehérjét tartalmazó élelmiszerek (pl. tej, tojás, mogyoró, búza, hal) fogyasztása, ezért ezeket próbálja meg kiiktatni az étrendjéből
 • mindenképpen mondjon le a cigarettázásról
 • A fájdalmak megjelenésekor megpróbálhatja különféle, már bevált házi praktikákkal is enyhíteni a kicsi tüneteit. Ilyen például a vasalóval felmelegített pelenka pocakra helyezése, amivel a meleg hatására könnyebben ellazulnak a hasfali izmok, így csökkenthető a fájdalom is. Hasonló hatást érhet el a gerinc környéki izomzat simogatásával, illetve a has óramutató járásával megegyező irányú gyengéd masszírozásával is.

Milyen készítményeket lehet alkalmazni a kólikás csecsemő puffadásos tünetei ellen?

 

Előfordul, hogy a kólikában szenvedő babáknál puffadásos tünetek is jelentkeznek, komoly panaszokat okozva a kicsiknek. Hatékonyan csökkentik a puffadás tüneteit a szimetikon tartalmú készítmények, melyek hatásukat közvetlenül a bélrendszerben fejtik ki. Segítségükkel a belekben felhalmozódott gázbuborékok fala elbomlik, így a szelek is könnyebben távoznak a kicsi szervezetéből. A szimetikon a kiváltó okoktól függetlenül hat, így bármilyen előzmény ellenére a fájdalmat okozó tényezőket kezelhetjük vele.

 

Kerülendő készítmények!

 

Fontos, hogy kifejezetten csak kisbabáknak kifejlesztett termékeket vásároljon! Nem feltétlenül jó megoldás a más esetekben hasznos laktáz enzim cseppek alkalmazása sem mindaddig, amíg nem biztos benne, hogy kisbabájánál a kólikát a laktóz intolerancia váltja ki. Ennek megállapítására kérje ki szakorvos tanácsát!

 

Forrás: webbeteg.hu

Címkék: egészség

Hozzászólás írása