Menstruáció szoptatás alatt

Írta babaadmin 2016/04/08 0 hozzászólás

Számos tévhit terjed arról, hogy vajon mit okoz a menstruáció szoptatás alatt. Egyáltalán: mikor kell először megjönnie? Kevesebb lesz-e tőle a tej? Normális-e, ha akár 1 évre vagy még tovább is kimarad a szülés után? És vajon lehetséges-e teherbe esni a szoptatás alatt enélkül is?

 

Amikor az első babámat szoptattam és nagyjából 5 hónapos korában először megjött, a környezetemben szinte mindenki azt mondta, ennyi a szoptatásnak, most már nem lesz tejem, a menstruációtól vizes lesz a tejem, kevés lesz, és kezdjek el hozzátáplálni, mert különben éhenhal a fiam. Ennek ellenére a fiam még további 1 évig szopizott és fél éves korára már 10 kilós volt a szüntelen koplalás ellenére :o) Mindenesetre ez jó példa arra, hogy az emberek fejében számtalan tévhit él a szoptatás és a menstruáció viszonyáról, ezeket szeretném most eloszlatni.

 

Tudni kell, hogy bizonyos ciklikus változás a női szervezetben már a szoptatás első hónapjaiban is megfigyelhető akkor, amikor még egyáltalán nincsen menstruáció. Sőt: olykor még peteérés és tüszőrepedés is lehetséges, annak ellenére, hogy még nem jött meg a kismamának, erről tanúskodnak azok az anyukák, akiknek sikerült a szoptatás alatt menstruáció híján is teherbe esniük.

 

Ehhez fontos tudni, hogy a szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, de ennek feltételei vannak:

  • a baba még 3-4 órás időközönként szopizik, 6 óránál hosszabb idő nem marad ki
  • éjjel is szopik még
  • a kismamának még nem jött meg a menstruációja
  • a baba még nincs 6 hónapos
  • a baba csak szopik még, nem kap mást

A menstruáció tejtermelésre gyakorolt hatása tévhit, ami azon alapul, hogy a menses első napjaiban valóban lecsökkenhet kis mértékben a tej mennyisége, de ezt gyakrabbi mellretétellel pótolni lehet. Az is előfordulhat, hogy az első 1-2 napon a babának nem ízlik a tej íze és rövidebb ideig szopik emiatt, de ettől még nem lesz semmi baja, ha kitartunk a szoptatás mellett, a 3.-4. napon ismét szívesen szopizik majd. A gondot az szokta okozni, hogy amikor a kicsi elfordul az anyamelltől, 1-2 napig nem szívesen szopizik, az anyukák kétségbeesnek és elkezdik mással etetni a babát, nehogy éhenhaljon. Pedig a kicsik pontosan tudják, hogy mennyi az a kevés, amennyit meg kell enniük ahhoz, hogy ne legyenek éhesek. Gondoljunk bele, ha mi kerülnénk egy lakatlan szigetre és csak egyféle étel lenne, amit egyébként utálunk, azért valamennyit biztosan megennénk belőle. Nos, ezzel a baba is pont ugyanígy van.

 

Meddig maradhat el a menstruáció? Mikor kell először megjönnie? Gyakran a kismamának a szoptatás teljes időtartama alatt, akár 2-3 évig is, egyáltalán nem jön meg a mensese. Ez teljesen normális, sőt egyes távoli kultúrákban az éjszakai együttalvásnak és a 2-3 évig tartó folyamatos szoptatásnak köszönhetően megfigyelték, hogy a gyerekek is mindig 3-4 éves közökben születnek, tehát érvényesül a hosszantartó szoptatás fogamzásgátló hatása. Az sem gond, ha már a szülés utáni 6. héten megjön. Az első menses átlagosan a gyermek fél éves kora körül szokott jelentkezni, ha a baba még szopizik. Sok anyukánál, amikor abbahagyják a szoptatást szinte azonnal jelentkezik az első menstruáció, de az sem ritka, hogy akár még további pár hónapig nem történik meg. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a szoptatás befejezése után fél évvel még nem jelentkezett az első menses.

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Hozzászólás írása