Mellgyulladás, tejtárolás

Írta babaadmin 2019/06/19 0 hozzászólás

A mastitisnek nevezett emlőgyulladás akkor alakul ki, amikor a tej az emlő szöveteibe szivárog, mert az túltelítődött vagy a tejcsatorna elzáródott. Ha ilyenkor a tej fertőződik, a mell vörössé, forró tapintatúvá és fájdalmassá válhat, és a jelenséget magas láz, rossz közérzet kísérheti.

 

Az újszülöttet ilyen esetekben is szoptatni kell, sőt a gyulladt emlőből gyakrabban kell etetni a gyermeket, hogy a mell minél inkább fellazulhasson. Szoptatás alatt óvatos simító mozdulattal az emlőbimbó irányába kell terelni az emlőben levő tejet. Szoptatást követően a gyulladt mellből a tejet kíméletes mozdulatokkal le kell fejni. Szoptatás előtt a fájó emlőre célszerű meleg borogatást helyezni, vagy meleg vizes edénybe mártani a mellett és a tejet kíméletes mozdulatokkal a bimbó irányába masszírozni.

 

Szoptatás után a gyulladt emlőkre rövid ideig hideg borogatást kell helyezni, a jegelést azonban semmiképpen sem javasoljuk. Ha az elmondottak ellenére 24 órán belül nem tapasztalható javulás, és a láz sem szűnik, akkor mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség, mert megkerülhetetlenné válhat az antibiotikumos kezelés, különösen, ha a gyulladás kétoldali, ha az újszülött 2 hetesnél fiatalabb koraszülött, ha a mellbimbó sebes és gyulladtnak tűnik, ha vér vagy genny van a tejben, ha az emlő bőrén piros csík látható, és ha magas a láz, ha rossz a közérzet.

 

Szoptatni antibiotikumos kezelés mellett is szabad, sőt szükséges, kivéve, ha olyan antibiotikumot írnak fel, amely mellett tilos a szoptatás. Ha a tejben láthatóan genny jelenne meg, akkor a szoptatást fel kell függeszteni.

 

Ha a gyulladt emlőben körülhatárolt területen folyadékgyülem tapintható, fájdalmas és duzzadt, és a láz az antibiotikus kezelés ellenére sem szűnik meg, akkor gondolni kell az esetleges emlőtályog kialakulásának veszélyére is. Ultrahangvizsgálattal ez könnyen diagnosztizálható. Nőgyógyásznak vagy sebészorvosnak kell azt megítélni, hogy szükséges-e a tályogot megnyitni, feltárni.

 

 Az emlő fejése

 

Ha az emlő túltelítődött, ha a csecsemő túl gyenge a szopáshoz, ha valamilyen okból az anyától el van különítve, ha stimulálni akarják a tejtermelést, vagy tárolni szeretnék a bőségesen termelődő tejet, akkor meg kell tanulni a mell lefejését. Ez lehetséges kézzel vagy mellszívóval is. Többféle korszerű mellszívó ismeretes, a gumiballonos alkalmazását azonban nem javasoljuk. Legkíméletesebb a kézzel való fejés, ha technikáját jól megtanulja az édesanya. Ehhez célszerű egy hozzáértő védőnő vagy csecsemős nővér segítségét kérni.

 

Fejés előtt elő kell készíteni egy kifőzött edényt, tálkát, poharat és alaposan kezet kell mosni. Az anyuka kényelmes testhelyzetet vegyen fel, célszerű ülő helyzetben előrehajolni, az emlőt egyik kezével alulról megtámasztani. A másik kéz hüvelykujját a bimbóudvar felső részére, ugyanannak a kéznek a mutató- és középső ujját a bimbóudvar alsó részére kell helyezni. Ujjait finoman nyomja az emlő mellkasi alapja felé, majd 3 ujjával nyomja össze a bimbóudvar területét, engedje el, nyomja össze újra stb.! Az ujjait fejés közben elcsúsztatni nem szabad. Egy idő után kezét (3 ujját) el kell fordítania úgy, hogy hüvelykujja, amelyet eddig 12 óra irányában tartott, most mozduljon el 2 óra irányába, később pedig 4 óra irányába. Ezzel egyidejűleg elmozdulnak helyükről a mutató és középső ujjai is. Így tudja elérni, hogy a tej az emlő egészéből kiürüljön. Időnként az emlőt körkörösen meg kell masszírozni. A fejést addig folytassa, amíg a mell puhává nem válik! Kerülni kell a mell vagy az emlőbimbó erőteljes préselését, nyújtását, nyomását. Legyen türelmes, a tej előbb-utóbb elkezd majd ürülni.

 

A tej tárolása

 

A lefejt tejet jól zárható, steril edényben kell elhelyezni, majd hűtőszekrényben tárolni. Az anyatej hűtőszekrényben 4 Celsius-fokon 5 napig tárolható. 4–15 Celsius-fokot tartó hűtőtáskában 24 óráig, 25 Celsius-fokos szobahőmérsékleten maximum 6–8 óráig. Csak 1 alkalommal felhasználó mennyiséget fagyasszon le egy edényben! A már felolvadt tejet nem szabad újból lefagyasztani, de ha nincs melegítve, akkor hűtőszekrényben tartva 24 óráig felhasználható. A fagyasztott tejhez ne adjon hozzá frisset! A fagyasztott tejet szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben olvassza ki! A hideg tejet lassan, vízfürdőben kell szobahőmérsékletűre felmelegíteni. Ne melegítse mikrohullámú sütőben, mert ilyenkor az üveg még hideg lehet, a tej azonban már forró. A mikrohullámú hőkezelés a tej minőségét is ronthatja. Annak a felmelegített tejnek a maradékát, amelyből már evett a csecsemő, ki kell önteni, a következő etetésnél már nem szabad felhasználni. Az üvegre rá kell írni a lefejés időpontját. Ha kórházban feji le gyermeke számára a tejet, akkor az üvegre a fejés időpontján kívül kisbabájának nevét is rá kell írnia.

 

 

 

 

 

Szerző: Dr. Balog András

Forrás: Magyar Szó, babaszoba.hu

Címkék: szoptatás

Hozzászólás írása