Megfázott a baba

Írta babaadmin 2017/09/19 0 hozzászólás

A változékony őszi idő kedves a megfázásos tüneteknek, az iskola-óvodakezdet pedig a vírusok terjedésének. Bizony ilyenkor támadja meg legszívesebben a kicsit a nátha, a láz, az orrfolyás, és a megfázásos tünetek garmada. Hogyan segíthetünk a kicsin? Bevált házi praktikák és néhány apró trükk hangulatunk javítása érdekében.
A megfázásos tünetek igen kellemetlenek, és hiába rohanunk orvoshoz, ő sem tud csodát tenni: a harcot bizony leginkább házi praktikákkal vehetjük fel ellenük. Ha a betegség csupán némi orrfolyásból és kevés köhögésből áll, és 1-2 nap alatt javul a helyzet, akkor az orvoslátogatás akár ki is hagyható. Ha az orrfolyás napokig elhúzódik, zöldes, sárgás színű a váladék, napokon át magas láz kíséri, ha a köhögés rohamokban tör fel és napokon át nem csillapodik, valamint ha a gyerek levert, nem eszik, nem iszik, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat!

 

Az orrdugulás hatékony ellenszere az orrspray, az anyatej és az orrszívó. Az anyatej afféle vietami balzsam: orrcseppként is használható, ha a kicsinek annyira bedugult az orra, hogy nem lehet kiorrszívózni, néhány csepp lefejt anyatejet kell az orrába cseppenteni, majd várni pár percet, aztán lehet orrszívózni. Ha tej nem áll rendelkezésre, akkor az orrspray használata ajánlott, Fluimare és a Sterimar egyaránt tengervízből készülnek és mindkettő igen hatékony. Patikában és egyes drogériákban is kapható.
Az orrcseppek általában tartalmaznak olyan anyagokat is, amelyek a pici orrában levő nyálkahártyák duzzanatát megszüntetik. Gyermekek gyógyítása homeopátiával

 

Az orrszívástól a legtöbb kezdő szülő ódzkodik, pedig komoly szövődmények kerülhetőek el vele, mint például a középfülgyulladás, és a betegség lefolyását is meggyorsíthatja, mert nem tudnak az orrban pangó váladékban elszaporodni a bacik. A leghatékonyabb a porszívós orrszívó, de lehet elemeset is venni, ami a gyerekeknek ugyan tetszik és nem olyan zajos, de korántsem annyira hatékony. Szóval vegyünk egy nagy levegőt és gyermekünk érdekét figyelembe véve porszívózzunk. Ha belevágunk, hamarosan eljön az az idő, hogy megszokja az eljárást és saját magának ki fogja porszívózni az orrát.

 

Hogyan mossuk ki a porszívós orrszívót?

 

Szedjük szét részeire! Folyó meleg csapvíz alatt engedjük tele a csövet és azt egyik végét fogjuk be. Egyenesítsük ki a csövet, majd engedjük, hogy a víz végigfollyon rajta. Ezt ismételjük meg néhányszor. A szélesebbik műanyag részét keskeny üvegmosó kefével pucolhatjuk ki.

 

 

Mikor fogja magától kifújni az orrát?

 

Két éves kor körül már nagyjából ki tudják fújni a gyerekek az orrukat, de még nem elég hatékonyak és kitartóak, így még legalább 3-4 éves korig muszáj orrszívóval is rásegíteni.

 

Az orr bedugulása ellen sokat segíthet a BabyLuuf balzsam, amit a kicsi hátára kell tenni és egy ideig segít folyamatosan tisztán tartani a légutakat. Tényleg nagyon hasznos megoldás, én éjszaka lefekvés előtt szoktam bekenni vele a gyerekek hátát, így egy darabig nem dugul be az orruk alvás közben.

 

Láz, lázcsillapítás

 

38 fokig nincs szükség lázcsillapításra. Efelett se kezdjük el azonnal gyógyszerrel tömni a gyereket, először inkább ültessük be egy kád 37 fokos vízbe, amit fokozatosan kb. 10 perc alatt hűtsünk vissza 28 fokosra. Ettől gyorsan visszamegy a magas láz is. Hidegvizes borogatást ne alkalmazzunk, az nagyon kellemetlen a babának. Lázcsillapító kúpot vagy kanalas lázcsillapítót akkor kell adni, ha a láz nagyon magas és folyamatosan újra és újra felmegy a hűtőfürdő ellenére, valamint ha magas a láza, éjszakára is érdemes beadni.

 

Milyen lázmérőt használjunk?
A hagyományos lázmérő akkor mér pontosan, ha legalább 5-10 percig nyugton marad a gyerek. A digitális lázmérő hamarabb megméri, 2-3 perc is elég a pontos értékhez. Jó megoldás a fülhőmérő is, vagy -ha a baba cumizik- a cumis lázmérő. A homlokra helyezhető lázmérő csík is praktikus kisgyermeknél, de ez nem mindig ad teljesen pontos értéket.

 

Hol mérjük?
A végbélben elég kellemetlen lehet a lázmérés, ha mégis itt mérnénk, akkor érdemes tudni, hogy az itt mért testhőmérséklet 0,5 fokkal magasabb, mint más testfelületeken.
A fülhőmérővel nagyon gyorsan a baba fülében mérhetünk lázat.
Az én bevált módszerem, hogy a babát az ölembe ültetem, hóna alá a digitális lázmérő és amíg mér, énekelgetek, vagy mesélek neki.
A lázcsillapításról, lázcsillapítókról bővebben

 

 

Köhögés

 

A köhögés nagyon makacs és elhúzódó tud lenni, akár heteken át tarthat, és különösen az első napokban nagyon megviseli a kicsit.

 

Köhögés esetén mindig vigyük el orvoshoz a kicsit, ha:
– folyamatosan köhög,
– ha légzése szoktalanul gyorsa, ziháló,
– nincs még 4 hónapos,
– zöldes-sárgás vagy véres váladékot köhög fel,
– a köhögést csak köptetővel, köhögéscsillapítóval sikerült csillapítani,
– ha napokig nem javul az állapota.
 

 

 

Homeopátia

 

A megfázás tüneteit hatékonyan enyhíthetjük homeopátiás szerekkel. Komplex és az egyes tüneteket hatékonyan kezelni képes szereket is találunk a kínálatban.

 

Azért érdemes a homeopátiát választani megfázás, influenza esetén a hagyományos szerek helyett, mert ezeknek nem az a lényegük, hogy mielőbb megszüntessék a tüneteket hanem, hogy a szervezetet arra késztessék, maga küzdjön meg a fertőzéssel, következésképpen az immunrendszer hatékonysága is nő, és csökken a későbbi fertőzések esélye, valamint ha mégis elkap megint a baba valamilyen fertőzést, gyorsabban küzd meg vele a szervezete. A homeopátiás golyókat egészen kicsiknek vízben feloldva adhatjuk (műanyag kanálban vagy edényben oldjuk fel, nem kerülhet fémmel kapcsolatba, és ne keverjük ételbe, anyatejbe vagy tápszerbe!), ha már tud rágni a kicsi, egyben is megkaphatja őket és elszopogathatja vagy lenyelheti.

 

Íme egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül:
Stodal szirup
Ez a homeopátiás alapanyagokból készült szirup a köhögés több típusa ellen hatékony. A kísérletek bizonysága szerint az esetek 87%-ában megszünteti a köhögést.
további részletek a Stodal szirupról

 

Rhus toxicodendron 9 CH
Levert lázas állapot esetén, amely ízületi fájdalommal jár. Eközben a kis beteg melegre vágyik és erősen szomjazik. Óránként 5 bogyót adhatunk be.

 

Alium cepa 5 CH 
Vizes, maró orrfolyás, a gyermek szeme könnyezik. Melegben rosszabbul érzi magát, hidegben kevésbé folyik az orra. Naponta 2-3 alkalommal 5 golyócskát lehet bevenni.

 

Oscillococcinum
Hidegrázás, láz, fáradtságérzés esetén 1 adagot kell bevenni és ezt hat óránként megismételni, amíg a tünetek nem javulnak.

 

Aconitum napellus 9CH
Hirtelen fellépő magas láz esetén, izomfájdalommal járó influenzás tüneteknél, ha a beteg hideg italra szomjazik. Óránként-félóránként 5-5 golyócska vehető be.

 

Nem eszik

 

Betegség idején nagyon gyakori, hogy a kicsi nem akar enni. Ennek oka lehet a torokfájás is, de egészen piciknél inkább az szokta a problémát okozni, hogy szopizás közben nem kap az orrán levegőt, ezért folyamatosan kénytelen elengedni a mellet, a száján levegőt venni, aztán újra próbálkozni. Fontos tudni, hogy kb. fél éves kor előtt még nem jönnek rá a csecsemők, hogy a szájukon is tudnak levegőt venni, ezért a bedugult orr ellenére folyamatosan ott próbálnak levegőt venni és csak a végső esetben kezdenek el szájon át lélegezni. 6 hónapos kor után már akkor is a száján át lélegzik a pici, ha csak kicsit van eldugulva az orra.

 

 

Mit tegyünk, ha nem tud szopizni?

Szoptatás előtt mindig használjunk orrcseppet és orrszívózzuk ki az orrát. Persze ez valószínűleg nem fog tetszeni neki, mert hiszen ő enni szeretne és éhes, de megéri a fáradtságot, mert így biztosan könnyebben tud majd enni, mintha bedugult orral álltunk volna neki a szopizásnak.

 

Ha mégsem

 

Ha már nagyobb a gyerek és betegség esetén étvágytalan, akkor ne próbáljuk meg rátukmálni az ételt, arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy eleget igyon, ez a lázcsillapítás miatt is fontos. Megpróbálhatunk neki tápláló italokat (pl. banánturmixot) készíteni, így némi kalóriát is sikerül becsempészni az étrendjébe

Címkék: egészség

Hozzászólás írása