Kisegérből anyatigris – 7 önbizalomnövelő tipp kismamáknak

Írta babaadmin 2016/06/22 0 hozzászólás

Mi anyák, hajlamosak vagyunk elkeseredni és a saját hibánknak felróni, ha valami nem alakul tökéletesen a baba körül. Már a terhesség alatt megkezdődik a szüntelen aggódás és a baba születése után csak tovább fokozódik a helyzet. Mindenkinek a természetétől függ, mennyire érzékeny a babavárás majd a baba körüli problémákra, de sajnos a környezetünkból érkező nem kívánt “jótanácsok” is csak tovább ronthatnak a helyzeten. Milyen módon szabadulhatsz meg a bizonytalanság érzésétől és önmagad hibáztatásától? Ezekkel az önbizalomerősítő tippekkel:

 

1. tipp “A tudás magabiztossá tesz”

 

Ha bármilyen kérdésed, kételyed támad a terhességgel, a szoptatással, a babaápolással kapcsolatban: olvass utána! Ne rágódj rajta, ne várd az időpontot, amikor végre valakitől megkérdezheted, hanem nyisd ki a könyveidet vagy nézz körül az interneten! A két kisfiammal kapcsolatosan még nem volt olyan téma, amiről ne találtam volna cikkeket, más anyukák tapasztalatait, bevált tippjeit leíró anyagokat a neten. (Mielőtt kérdeznél bárhol is, elsőként érdemes a Google keresőt használni és célirányosan beírni a problémádat, gyakran pont az adott problémáról szóló anyagot fogsz találni) Oké, te mindennek utánanézel, de ez hozza magával a következő problémát:

 

2. tipp “Ellentmondó tanácsok?”

 

A legbosszantóbb dolog, amikor neked valamilyen kérdésed vagy problémád adódik és mindenki mást mond, az egyik könyv ezt írja, a másik azt. Ilyenkor az szokott lenni a probléma, hogy a fejünkkel akarunk dönteni, miközben már tudjuk a választ, csak éppen az ellentmondó információknak éppúgy hiszünk. Ezért a legjobb megoldás, ha egy pár órára kikapcsolsz, mással foglalkozol, aztán pedig az ösztöneidre hallgatsz.

 

3. tipp “Ki mondta? Miért mondta?”

 

Gyakran azért bizonytalanodunk el, mert valaki elmondta a határozott véleményét vagy éppen kritikáját, ami rosszul esett. Az ember szeretne mindenkinek megfelelni, ezért nehéz elfogadni a kritikát. Ugyanakkor az ilyen helyzetben mindig gondolj arra is, miért mondta az illető, amit mondott: Fontosnak és tapasztaltnak akart látszani? Okosabbnak akarta magát érezni? Hogyan jönnek az ő tapasztalatai? Gyakran előfordul, hogy idősebbek mintegy jószándékkal adnak tanácsot olyan kérdésekben, ami az ő idejükben még egészen máshogyan volt. 30 éve például még rutin volt a 3 órára etetés és a teáztatás, nem véletlen, hogy a legtöbb anyának hamar elment a teje, viszont akkor ez így volt elfogadott.

 

4. tipp “Az orvosnak mindig igaza van?”

 

Lehetnek olyan dolgok a várandósságod során, amikor az orvos mond valamit, de te nem teljesen értesz egyet vele. A legtöbb esetben akkor is érdemes rá hallgatnod, amikor nem látod értelmét, de ha valamit nem értesz a kezelés kapcsán, ha valami fájdalmas történik vizsgálat közben, akkor ki kell állnod az érdekeidért. Gyakran kapok olyan kérdéseket, amiket az anyukák nem mernek feltenni az orvosuknak, pedig nagyon fontos lenne, hogy az egészségügyi kérdésekben elsősorban hozzá fordulj.

Sok várandóssal fordul elő, hogy valamilyen bizonytalan fájdalmat vagy furcsa tünetet észlel és úgy érzi, emiatt az apróság miatt nem érdemes megkérdezni az orvosát, miközben azért foglalkoztatja a dolog és itt a blogon pedig megkérdezi. Javaslom, hogy egy noteszbe rendszeresen jegyezd fel a felmerülő kérdéseidet, a gyanús vagy kellemetlen tüneteidet és kérdezz rá az orvosnál azokra. Ilyenkor az emberben persze felmerül a legrosszabb eset, hogy az orvos kiröhögi, de ne félj, ez nem fog előfordulni, ha pedig mégis, akkor legalább időben kiderült, hogy érdemes orvost váltanod…

 

5. tipp “A gyerek érdekében?”

 

Az anyukák a legjobbat szeretnék a babának, ezért hajlamosak magukat vakon a szakemberek tanácsaira bízni, miközben a megérzéseiket háttérbe szorítják. A szoptatás például jellemzően az a kérdés, amitől mindenki tart egy kicsit, hiszen a baba táplálásáról van itt szó és nincs is nagyobb félelmed annál, mint hogy szegénynek éheznie kell, mert nem vetted észre időben, hogy kevés a tej. Félelmeink kiiktatására mindenféle módszert bevetünk, mérlegre tesszük a kicsit, a pelust figyeljük, elolvassuk az összes szoptatós könyvet, kikérjük mindenki véleményét, és ha valaki véletlenül negatívumot mond, máris ránkjön a frász, hogy talán tényleg igaza van.

Nemrégiben megkeresett egy anyuka, aki leírta, hogy szerinte minden rendbenvan a babájával, jól eszik, jól alszik, de a védőnő szerint nem elég a heti 120 grammos hízás (pedig ez a minimumérték felett van). Ilyenkor persze a szülő tényleg nem tudja mit csináljon: adja fel az elveit és kezdje el mégis tápszerezni az egyébként jókedvű, jó étvágyú babát, vagy inkább menjen a saját feje után? Nos, én azt mondom, néha a sarkunkra kell állni a gyerek érdekében.
Neki egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul majd az élete és jó alapjait tesszük-e le az egészségének!
Nem arról van szó, hogy mindig ellen kell szegülni, hiszen nyilván a szakemberek is csak a tapasztalataik és tudásuk alapján a legjobbat akarják nektek, de olyan esetekben, amikor nem értesz egyet a védőnénivel, érdemes megkérdezni, pontosan miről van szó, miért jó ez, és fel kell vetned az aggályaidat is az adott problémával kapcsolatban.

 

6. tipp “Tudni kell elengedni”

 

Vannak olyan helyzetek, amiket egyszerűen nem kell erőltetni, hanem hagyni kell a maga útján menni tovább. Ez most kicsit elvont lett, de mindjárt megmagyarázom ??
Akár várandós vagy, akár már babázol, lehetnek olyan helyzetek, amiket előre elterveztél, amivel kapcsolatban nem akarsz engedni, de sajnos az élet felülírja a számításaidat. Pl. ragaszkodsz a természetes szüléshez, de mégis császár lesz a vége, szeretnél 6 hónapig kizárólag szoptatni, de hamarabb pótlást kell adnod, elhatározod, hogy a te gyereked nem lesz az hisztizős, aki leveti magát az utca közepére, de mégis megteszi. És még sorolhatnám.

Az ember hajlamos ezeken a problémákon sokáig rágódni és belelovallni magát, hogy nem úgy jöttek össze a dolgok, mint eltervezte. Ha neked is van ilyen problémád, akkor egész egyszerűen el kell engedned. Ne próbáld magad észérvekkel meggyőzni, hogy miért történt, és ne hagyd, hogy a csalódottságod felülkerekedjen az örömödön.

Gyakran azért foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, mert túl sokat adunk mások véleményére. Nézz őszintén magadba: tényleg annyira zavar, hogy nem váltak be az álmaid? Mitől lett rosszabb az életed azáltal, hogy nem sikerült a természetes szülés vagy a kizárólagos szoptatás, ha egyébként meg van egy aranyos gyerkőcöd, aki minden bánatot feledtet? ??

Ha fájnak ezek a dolgok, akkor végy egy mély lélegzetet és gondold végig tudatosan, milyen pozitív oldalai voltak ezeknek a változásoknak: pl. a pótlás hatására nyugodtabb lettél, nem aggódtál folyton a baba fejlődése miatt stb.

 

7. tipp “Mit csinálhatok rosszul?”

 

Néha hajlamosak vagyunk túlságosan kritikusan szemlélni magunkat és feltenni a kérdést: Mit csinálok rosszul? Ez pedig nem túl jó hozzáállás. Már megint azzal van a baj, hogy mások véleményét vesszük magunkra kötelezőnek, miközben el kéne engedni a fülünk mellett.
Ha várandósként gyakran fáradtnak érzed magad, miközben a kolléganőd még 9 hónaposan is jókedvűen túlórázik, nem kell úgy érezned, hogy te tehetsz erről.

 

Vannak olyan dolgok, amiken tudsz változtatni, és van, amiken nem. Vannak olyan anyukák, akiknek meg sem kottyan, ha nem alszanak éjjel, de ha te nem tartozol közéjük, az nem a te hibád. Mások vagyunk, mások az igényeink, ezért nem szabad egymáshoz mérni a “teljesítményünket” vagy éppen a gyermekeinket.

Tökéletes anyukák márpedig nem léteznek. Illetve igen: a saját csemetéidnek mindig is Te leszel a legtökéletesebb anyuka

 

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Címkék: várandósság

Hozzászólás írása