Hogyan válasszunk légzésfigyelő készüléket? 
Szakértői vélemény
 
A jó minőségű csecsemő légzésfigyelő készülékek a babaágy teljes felületét figyelik. Nagyobb méretű érzékelőlappal minimális a téves riasztások száma. A légzésfigyelő készülékek érzékenysége több fokozatban precízen a helyi sajátosságoknak megfelelően beállítható.
 
Az állandó szülői gondoskodást semmi sem pótolhatja, de vannak olyan készülékek, amelyek segítenek abban, hogy a kisbaba környezetében tartózkodó személyek nyugodtabban végezhessék teendőiket vagy pihenhessenek - annak biztos tudatában, hogy a gyermek minden lélegzetvételét és mozdulatát lankadatlan figyelem kíséri.
 
A légzésfigyelő készülékekkel folyamatosan ellenőrizhetjük a baba biztonságát. Az esetleg bekövetkező hirtelen légzésleállás esetén a készülék riasztó hang és fényjelzést ad. A készülék használatával az éjszakai és nappali pihenés, a nyugalom biztosítható a szülők számára, hiszen folyamatos felügyelet mellett alszik gyermekük.
 
A korszerű mikroprocesszoros vezérlés, az egyszerű kezelés és a hosszú üzemidő a felhasználók kényelmét szolgálja - csakúgy mint a megbízható, magas színvonalú szervizháttér és garancia. is.
 
Választási szempontok:
 
Hol használjuk?

 
Ha több helyszínen, érdemes többlapos készüléket vásárolni, mert ha a babát áthelyezzük pl. babakocsiba, csak a központi egységet kell a másik érzékelőlaphoz csatlakoztatni.
 
Fő tulajdonságok
 
Egy légzésfigyelő készülék esetében fontos, hogy könnyen kezelhető legyen. Ezt a részletes és érthető kezelési utasítás nagymértékben segíti.
 
Jobbak a digitálisan beállítható, programozható készülékek.
 
Mivel biztonsági, megelőző eszközről van szó, kiemelt szerepe van a műszaki megbízhatóságnak is. A készüléknek megfelelő erősségű és jól látható hang-és fényjelzést kell adnia vészhelyzetben. A világító kijelzővel rendelkező készülékek jobban érzékelhetőek és többlet információval szolgálnak az érzékelés jósága szempontjából. Az elemfeszültség csökkenést, a vezetékszakadást illetve rövidzárat ugyancsak riasztással kell jeleznie egy megbízható készüléknek.
 
A légzésfigyelő készülék megfelelő elhelyezése a baba környezetében fontos szempont lehet. Jobb megoldás ha a légzésfigyelő központi egysége a kiságy szélére rögzíthető.
 
Külön oda kell figyelni arra, hogy a riasztás hangja jól hallható legyen, a szülő felébredjen rá.
 
Ha a baba véletlenül rá tud feküdni a riasztóegységre, vagy a vastag takaró alól nem hallatszik megfelelően a riasztás hangja, akkor az a légzésfigyelő hamis biztonságérzetben tarja a szülőt, aki baj esetén esetleg nem hallja meg a jelzést. A baba testére, övére csatolható légzésfigyelő esetében sajnos ilyen eset előfordulhat.
 
Ezért elsősorban olyan légzésfigyelőt használjon, amelyik lehetőleg a matrac alatt érzékel (nem zavarja a babát), a jelző egység pedig kellő távolságban van a babától.
 
Érzékelőlapok
 
A nagyméretű érzékelőlap általában nagyobb felületet és biztonságosabban tud monitorozni.
 
Ha több nagyméretű lapot használunk a kiságy szinte teljes felülete megfigyelhetővé válik.
 
Lényeges szempont az oldalirányú érzékenység amely a biztonságos érzékelést növeli. Egyes készülékeknél az érzékelőlapok száma további pluszlapokkal növelhető .
 
Csatlakozók
 
Fontos, hogy a készülék csatlakozói valamilyen önzáródó megoldás révén véletlen kihúzás ellen biztosítva legyenek. Így a nagyobb baba sem tudja azokat az alapkészülékből kihúzni. Ugyanez vonatkozik az érzékelőlapok felőli megfelelő mechanikai rögzítésre is.
 
Ágyak, matracok
 
A korszerű légzésfigyelők többsége általában bármilyen típusú matraccal használható. Itt is fontos azonban kiemelni a nagyobb méretű érzékelőlap használatát. Ha az általában rendelkezésre álló - kb. 110X60 cm - méretű kiságynál nagyobbat használunk, mindenképpen javasolt a több, nagyobb méretű érzékelőlap alkalmazása.
 
Forgalombahozatali engedélyek
 
Csak olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyiken valamilyen független orvosi minősítő szervezet engedélye szerepel. Ezek az ún. CE xxxx számok - amelyek nem azonosak a szinte minden eszközön megtalálható CE számnélküli jelzéssel - szavatolják azt, hogy a készülék átesett a minősítő vizsgálaton illetve folyamatos gyártási kontrollal rendelkezik. Ilyen engedély nélkül forgalomba kerülő légzésfigyelő készülékek nem tekinthetők orvostechnikai eszköznek és nincsenek biztonsági osztályba sorolva sem.
 
Egyes típusok konkrét orvosi vagy kórházi ajánlással kerülnek forgalomba - ezeket célszerű előnyben részesíteni vásárláskor.
 
Garancia, szerviz, műszaki megbízhatóság
 
Jó, ha előzetesen tájékozódunk egy készüléktípus műszaki megbízhatóságáról - akár ismerősöktől vagy szakembertől. Érdemes előzetesen megismerni a garanciális és azon túli javítási feltételeket. Így talán a legfontosabb ebben a kérdésben a javítás időtartama, illetve adnak-e cserekészüléket erre az időszakra. Azok a készülékek mindenképpen előnyt élveznek melyek több év garanciát biztosítanak, esetleg cseregarancia formájában.
 
Egyebek, szolgáltatások
 
Mi a teendő ha a készülék riaszt? Ha a készülékhez tájékoztató vagy oktató film tartozik mindenképpen fontos szempont lehet. Egy jól működő ügyfélszolgálat, ahol üzemeltetési kérdésekre, orvosi problémákra is válaszolni tudnak kiemelt jelentőségű.
 
Nagyon hasznos a bölcsőhalál megelőzése céljából tanfolyamon való részvétel, ma már sok helyen szerveznek ilyeneket. Érdemes azokra elmenni, ahol az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban is ki lehet próbálni. Pl. az újraélesztési folyamat alapszintű elsajátítása kiemelt jelentőségű.
 
Ár-érték arány
 
Tudjuk, hogy ma még nagyon sok családban döntő vásárlási szempont az ár. Ha javasolhatjuk egy légzésfigyelő készülék esetében NE legyen az. Az előzőekben igyekeztünk felsorolni azokat a fő szempontokat, tulajdonságokat, amelyek figyelembe veendők készülékvásárlás előtt. Ezekből látható, hogy sok tényezőt, tulajdonságot érdemes mérlegelni mielőtt egy konkrét típus mellett döntenénk. Itt is igaz , hogy a legolcsóbb szinte biztos, hogy nem a legjobb! Lehet, hogy egy-két csomag pelenka árkülönbözetével sokkal magasabb műszaki színvonalú, megbízhatóbb készüléket tudunk vásárolni.
 
Ezeknek az elvárásoknak a Baby Control maradéktalanul megfelel.

 

Forrás: babycontrol.hu