Hogyan készüljünk fel babával a téli időszakra?

 

Kijelenthetjük, hogy a decemberrel együtt megérkezett az igazi téli, hűvös idő is. Teljesen érthető, hogy ilyenkor legszívesebben bekuckóznánk a felfűtött ház melegébe, mégis a zord idő ellenére a friss levegőn töltött idő ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb a mozgás szempontjából). Hogyan érdemes tehát felkészülni a megváltozott időjárási körülményekre és mik azok a dolgok, amelyek egy kicsit könnyebbé teheti az életünket, hogy elkerüljük a váratlan helyzeteket?

 

A szabadban töltött idő jelentősége

A friss levegő és a testmozgás nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is legalább annyira fontos az egészség megőrzés tekintetéből. Bár a hűvös idő sokszor visszatartóerő lehet a kinti levegőzés szempontjából, mégis érdemes inkább jól felöltözni és nekiindulni sétálni, játszótérre menni, kirándulni. Örök kérdés, hogy a babák, kisgyermekek esetében hány réteg az elég, hogy ne fázzon meg a pici, de ne is legyen számára nagyon kényelmetlen, kellemetlen a sok réteg ruha. Ez persze sok mindentől függ, de azt szokták ajánlani, hogy egyel többet adjunk rá, mint ahányat mi magukra veszünk.

A másik szintén fontos kérdéskör, amire mindenképpen érdemes odafigyelni és időt szánni, az a babakocsi megfelelő felkészítése a téli időszakra. Ehhez kapcsolódóan van néhány nagyon hasznos termék, amelyek könnyebbé tehetik a kimozdulásokat. Jó, ha van nálunk mindig egy plusz takaró, amit szükség esetén bármikor be tudunk vetni. Szintén hasznos kiegészítő a bundazsák, ami praktikus és kényelmes megoldás kifejezetten hűvös napokra tervezve. Nagyobbak esetében jobb választás a meleg lábzsák, amiben tudnak kicsit mocorogni, mégis melegen tartja őket. A kocsira tehető esővédő, ami a csapadék és a szél ellen is hatékonyan bevethető. Nemcsak a picikre gondolva, lehet kapni babakocsira tehető vízálló kézmelegítőt, ami egyfelől természetesen melegít, megelőzi a kezek kiszáradását és segít, hogy a szülő számára is kényelmesebbek legyenek a közös kültéri programok. (De egy termoszban tartott finom tea és házi süti is csodákra képes egy túrázás alkalmával.)

 

Otthoni programötletek

Bizony fennállhat az a szituáció, amikor bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk elhagyni a lakást... A téli időszakban ez hatványozottan megeshet, ezért nem árt ezekre a szituációkra is felkészülni. Együtt mindig könnyebb - szokták mondani, ami a babákkal való közös időtöltésre is igaz. Ha megtehetjük, beszéljünk össze néhány ismerőssel vagy keressünk helyi baba-mama klubot, és amíg a gyerkőcök egymással ismerkednek, játszanak, addig a szülők is meg tudják beszélni a mindennapi történéseket, tapasztalatokat cserélhetnek, vagy csak élvezhetik más felnőtt társaságát. A négy fal között töltött idő is könnyebb, ha egy kicsit megpróbálunk kiszakadni a szürke hétköznapokból. Hallgassunk zenét, mozogjunk, táncoljunk. Ezt garantáltan a kicsik is élvezni fogják! A nagyobb gyerkőcöket bevonhatjuk akár a főzés vagy sütés egyes folyamataiba: a mézeskalács tésztájának szaggatásából ők is ki tudják venni a részüket.