Hasznos tippek az elsőszülött neveléséhez

Írta babaadmin 2016/06/22 0 hozzászólás

Mit kell tudnod az elsőszülöttedről?

Az első szülött gyermekek hajlamosak arra, hogy jóval a felnőtté válásuk előtt mini-felnőttekké váljanak. Ők kemény dolgozók, szorgalmas törtetők, akik készek és képesek a körülöttük lévő felnőtteknek örömet okozni. Természetesen a maguk módján tudják kontrollálni is a dolgok menetét. Következzen 10 tipp, hogyan neveld az elsőszülöttedet!

 

1. Hagyd, hogy az elsőszülötted meghozza a saját döntéseit!

Szeretnéd, hogy a lányod a legjobb balett táncos legyen az órákon. Ez természetes. És ügyes legyen jazz táncban is. És ahogy te elképzeled, sztepp táncban, hip-hopban, sőt még társas táncban is! De hidd el, hogy beíratni őt egy rakás újabb órára, visszafelé sülhet el! Mivel az elsőszülötteket törtetőnek tartják, szívesen teszik azt, amit mondasz nekik, hogy megtegyék, még akkor is, ha valójában nem is igazán szeretik. Ne feledd, hogy az egy dolog, hogy bemutatsz valami újat a gyermekednek. Az pedig egy másik dolog ha azt feltételezed, hogy elég ha egy ideig csinálja, és akkor majd megtanulja szeretni.

 

2. Ne várd el a gyermekedtől, hogy a szemed és a füled legyen!

„Jó szabály az, ha nem várod el az idősebb gyerektől, hogy a kisebb gyerek babysittere legyen.” – Dr. Kevin Leman pszichológus írta ezt könyvében, aki majd négy dekádon keresztül tanulmányozta a születési sorrendet
(A születési sorrend könyve: miért vagy olyan, amilyen vagy). Csak azért mert ők idősebbek, ez még nem jelenti azt, hogy felelősnek kell lenniük azért, mert a fiatalabb testvéreik úgy döntenek, hogy összefestik a falat.

 

3. Ne szőrözz!

Állj ellen a kísértésnek, hogy újra letöröld a pult tetejét, amit az elsőszülötted már letörölt. Ez megerősítené az elsőszülötted már megrögzött tökéletességre való törekvéseit.

 

4. Segíts gyermekednek meglátni a nagy egészet!

Az elsőszülöttek hajlamosak annyira koncentrálni arra, hogy a feladataikat tökéletesen oldják meg, hogy semmi mást nem látnak. Dr. Leman szerint a tökéletességre való törekvés nem mindig előny. Szerinted az szükségszerű, hogy a 8 éves gyermeked fennmaradjon a hajnali órákig, hogy teljesítse a projektjét, amivel nyerhet egy kék szalagot a tudományos versenyen? Vagy az sokkal fontosabb, hogy jól dolgozzon, tanuljon a naprendszerről, és még élvezze is, amit csinál?

 

5. Ne az elsőszülötted képességeit tartsd reflektorfényben, hanem az elsőszülöttedet!

Igen, tudjuk, hogy büszke vagy az első gyermekedre – és mindenki más is tudja, akiknek előkaptad a tárcádból a fényképét, mintegy reflex-szerűen. Igen, az csodás, hogy csupa ötösöket kap, Csajkovszkijt játszik, mint egy csodagyerek, és sztár dobójátékos a baseball csapatban. De légy benne biztos, hogy első szülői lelkesedésed nem válik erőszakossá a kis Einsteinnek.

„Ami könnyen megeshet a szülők igyekezetében, hogy a lehető legjobb eredményre jussanak, tüzetesen megvizsgálhatják az elsőszülöttüket.” Mondja Meri Wallace gyermek-, és család terapeuta, a Születési sorrend blues szerzője. „Gyakran nyomaszthatják gyermeküket, hogy tökéletes legyen.” A gyermeked dicsérd, és ne a képességeit. Az olyan ártalmatlan kifejezések, mint a „Nagyszerű volt!”, jobban eshet egy olyan minősítő megállapítással, ami jobban rá vet fényt, mint arra, amit csinált. Pl. „Büszkék vagyunk rád.”

 

6. Hangsúlyozd a türelmet!

„Az elsőszülötteknek különösen igényük van arra, hogy tudják, mik a szabályok.” –írja Leman.
„Légy türelmes, és szánj időt arra, hogy lefektesd a szabályokat az elsőszülötted számára A-tól Z-ig.” Ez egy követendő példa lesz a számára, ami arra sarkallja, hogy a kortársaival is olyan türelmes legyen, mint amilyen te vagy vele.

 

7. Tanítsd meg a gyermeked az arany középúton járni!

A „nem” egy szokványos szó minden fiatal szájából, de ez duplán lehet így az elsőszülöttekkel. Az elsőszülötteket vezetőknek tartják, és ez a jellemző vonás megnyilvánulhat agresszióként, vagy erőszakosságként. Mutasd meg neki, hogy a „vagy az én utam, vagy semmilyen” hozzáállás nem mindig működik, kiemelve az osztozkodást és a kompromisszumot.

Ha a következő alkalommal visszautasítja, hogy megossza fiatalabb testvérével a Barbie álomházat, mindkét lányt vedd rá, hogy vegyenek részt egy olyan tevékenységben, ami nem forog a „jogos” tulajdon körül, mint pl. az ugróiskola, vagy az ujjal való festés, ezáltal megerősítve a testvéri köteléket, anélkül, hogy felkavarná a tulajdoni érzéseket.

 

8. A gyermeked nem egy Fabergé tojás...

Szülő vagy, nem rendőr? A 7 éves fiad nem kerül bele egy krimibe, ha esetleg az Xboxon autóversenyzős játékkal játszik. Míg azt érzed, hogy az egyetlen módja a decens gyerek nevelésének az, hogy egy csomó szabályt és büntetést rósz rá (természetesen ahelyett, hogy egy műanyag buborékban nevelnéd fel), ezek mind egy ellenszegülő időzített bomba előjelei.

Ahelyett, hogy stepford-i gyermekként neveled, juttasd érvényre azon szabályokat, amik tényleg szükségesek – és magyarázd el neki, hogy ezek a szabályok miért kellenek. Ez nem csak megérteti vele a te cselekedeteid mögötti okokat, hanem te is szó szerint hallod, vajon a követeléseid valóban annyira elfogadhatóak-e, mint amennyire te gondolod. Mivel most először vagy szülő, az lenne ésszerű, ha engednél a gyeplőn.

 

9. ...de nem is egy homokzsák.

Egy olyan gyermek, aki szót fogad minden parancsnak, egy álom, ugye?

„Nos, a probléma egy együttműködő gyermek nevelésével az, hogy amíg írtó kényelmes a szülőnek, hogy gyermeke a kompromisszum művészetének mestere, az elsőszülöttek ismertek arról, hogy elviselik és elsétálnak egy olyan világ mellett, amely kihasználja őket”, írja Leman.
Mutasd meg nekik, hogyan kell korlátokat felállítani azáltal, hogy a koruknak megfelelő felelősségeket kapnak.

 

10. Tölts sok időt az elsőszülöttel, főleg, ha sok testvére van

„Az elsőszülöttek sokkal jobban kommunikálnak a felnőtt társasággal, mint a későbbi születési sorrendű gyermekek”, írja Leman.
„Az elsőszülöttek gyakran azt érzik, hogy a szüleik nem fordítanak rájuk kellő figyelmet, mivel a család fiatalabb tagjaira koncentrálnak inkább. Tegyél meg speciális erőfeszítéseket azért, hogy az elsőszülött csatlakozzon hozzád és a hitvesedhez, hogy elmenjetek együtt szórakozni, vagy végezzetek együtt valamilyen különös megbízást.” A gondosan eltöltött minőségi idő az elsőszülöttel enyhíthet mindennemű neheztelést, amit az idősebb testvér érezhet a fiatalabbak iránt.

 

 

Forrás: anyanaklenni.hu, parents.com

Címkék: nevelés

Hozzászólás írása