Ha valaki elolvassa, és komolyan veszi az összes tiltólistát, melyet a szülés körüli időszak kapcsán állít össze boldog, boldogtalan, hát, biztosan elmegy a kedve az egész babázástól. Gyere, nézz körül velünk egy szabadabb életben!

Szerző: Sződy Judit pszichológus, szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Mondhatjuk másképp is. Van az anyaságnak egy mártíros verziója, és van egy olyan, ami viszonylag kényelmes, és szinte semmiféle lemondást nem követel az anyától. Aztán vannak a két végpont között is megoldások. Igazából a te döntésed, hogy melyiket választod. De tényleg!

 

Lazsálhatsz!

 

A kisbaba – főleg az első időszakban – leginkább akkor érzi jól magát, ha teljesen testközelben tartják. Igen, pontosan: rajtad lóg! Vagy az apján… vagy a nagyin. Lényeg, hogy a testkontaktus az újszülöttek és csecsemők alapvető szükséglete. Hála az égnek! Így legálisan pihenhetsz, szinte egész nap! Vajon ez miért nem tűnik fel a legtöbb anyának, hogy itt a lazsálás ideje? A legtöbben úgy gondolják, hogy a „rendes baba” az ágyában alszik, és a nap nagy részét azzal töltik, hogy a gyereket bevarázsolják az ágyba, majd megpróbálnak lábujjhegyen távozni a babaszobából. Nem is sejtik, hogy ha megszabadulnak ettől a hiedelemtől, és nem akarják a babát a rácsok között látni, mindjárt sokkal nyugodtabb lesz mindenki. Ehhez persze az egyik legfontosabb dolog, hogy találj magatoknak olyan, nagyon kényelmes kuckókat a lakásban, ahol kényelmesen el tudsz terülni, mellkasodon, vagy éppen melleden a babával, kezed ügyében egy jó könyvvel, finom teával (ha szereted), legyen ott zsepi, telefon, távirányító. Erre vágytál, amíg dolgoztál? Most megteheted. Legálisan. Ja, és éjszaka is. Jelszó a kényelem!

 

Igen, szabad hordozni!

 

Hányszor hallom: jajj, úgy tetszik ez a hordozás, de sajnos amíg a baba kicsi, addig nem lehet, mert “megárt a kis gerincének”… De, bizony, lehet. Ha megfelelően köti fel magára a felnőtt a hosszú kendőt, vagy a karikást, akár újszülöttkortól is lehet hordozni, a baba gerincének nem árt, a csípőjének, és amúgy minden egyéb alkatrészének meg kifejezetten használ, nem beszélve az idegrendszer érését serkentő hatásról. Tehát: ha már felépültél a szülésből fizikailag, hordozd a babát bátran, ha még úgy érzed, nem épültél fel teljesen, akkor pedig hordozza apa, a nagyobb tesó, vagy a nagyi, vagy bárki, ha épp jól jönne a hordozás. Jó, ha tudod, hogy a hordozás nem csak arra való, hogy könnyebben eljussatok A-ból B-be, hanem arra is, hogy otthon biztosítsd a babádnak a testközelséget, ha igényli, miközben mindkét kezed felszabadul, és végezheted a mindennapi tennivalóidat. A megkötés nem bonyolult, kérj segítséget hordozási tanácsadóktól!

 

Egyél!

 

A legelterjedtebbek az evéshez kapcsolódó tiltólisták. Mégpedig szerte a világon, csak érdekes módon mindenhol másféle ételektől tiltják a szoptató nőket. A káposztától a paradicsomig, a tejtermékektől az aprómagvas gyümölcsökig, szinte mindent ki kell zárnia az étrendjéből, aki ezekre hallgat. A jó hír az, hogy valójában azt ehetsz, a szoptatás időszaka alatt, amit csak akarsz, sőt, ez készíti fel a babát ezeknek az ételeknek a későbbi személyes elfogyasztására. Addig, amíg ki nem derül, hogy a kisbabád valamire érzékeny. Sajnos nem érkezik az újszülöttel termékleírás, így csak „használat közben” derül ki, hogy ki kell-e hagyni valamit a megszokott ételféleségek közül. Az ételallergiáknak jellegzetes jelei vannak, bőrtünetek jelenhetnek meg, elmaradhat a baba a gyarapodásban, nagyon hasfájóssá válhat, esetleg vércseppek láthatók a székletében. Ha ilyen jelenségekkel találkozol, keress gasztroenterológust, ő megmondja, milyen diétát kell folytatnod. Máskülönben ehetsz bármit!

 

Nem kell zabálnod!

 

Elterjedt nézet, hogy az anyának akkor lesz sok teje, ha sok-sok szénhidrátot fogyaszt. Cukros gyümölcslét, édes alkoholmentes sört, tésztát, édes gyümölcsöket. Az igazság az, hogy nem a szénhidrát eszeveszett fogyasztása növeli a tejtermelést, hanem a baba gyakoribb szoptatása. Nem kell sokat enned, ahhoz, hogy legyen tejed, és főleg: nem kell szénhidrátbombákat magadba tömnöd!

 

Ihatsz, amit szeretsz!

 

De tényleg, bármit! Ha szoptatsz, akkor is. Persze, alkoholból csak egy koccintás legyen. Kávéból meg ne menedzser mennyiség. Nem kell szoptatós teát innod literszámra, nem attól lesz sok tejed. A tej mennyiségét a baba szabályozza azzal, hogy ha többre van szüksége, akkor gyakrabban szopik. Nem kell négy-öt litert sem meginnod a tej miatt. Amennyi jól esik, csak annyit. Úgyis sokkal szomjasabb leszel, mint eddig bármikor. Ami plusz folyadékra szükséged van, azt meg is fogod kívánni. Egészségedre!

 

Szabadulj ki!

 

Igen, ki szabad vinni. Nem kell hat hetet várni, nem kell fokozatosan egyre közelebb vinni a kisbabát a nyitott ablakhoz. Te jó ég! Ennek mi az értelme? Beteg lesz, ha kiviszik a lakásból? Ha az időjárásnak megfelelően öltözteted fel, akkor nincs okod ettől félni. Elkap valamit? Hát, otthon a zárt térben sokkal könnyebben elkaphat bármit a rokonoktól, barátoktól, mint kint az utcán a szabad levegőn. Ha vágysz arra, hogy sétáljatok egyet, menjetek bátran! Mehettek hordozókendővel vagy babakocsival, a ház köré, vagy a közeli parkba. Tömött tömegközlekedési eszközre még ne szállj vele, ott tényleg elkaphattok valamit. Ezzel várj néhány hetet!

 

Meggyógyulhatsz!

 

Szoptatás alatt a legtöbb gyógyszer szedhető, annak ellenére, hogy az van ráírva a mellékelt tájékoztatóra, hogy azért beszéld meg ezt a kérdést az orvosoddal. A rossz hír az, hogy az orvosok sem tájékozódnak általában sokkal mélyebben annál, mint, hogy elolvassák a mellékelt tájékoztatót. Pedig léteznek jól hozzáférhető adatbázisok, amelyekben a hatóanyag ismeretében részletes leírást találunk arról, hogy hat ez és ez gyógyszer a babára, az anyára, és a tej mennyiségére. A legjobb, ha a www.ibclc.hu oldalon található szaktanácsadók között keresel valakit, aki orvosi végzettséggel rendelkezik, és vele beszéled meg, hogy adott gyógyszert lehet-e szedni, illetve van-e valamilyen jobb alternatívája a szernek vagy a kezelésnek.

 

Sportolhatsz!

 

Még úszni is lehet. Hideg vízben, igen! A szülés utáni néhány héten persze nem kell a testet komolyabb testedzéssel gyötörni. Jó lesz először az intim torna, aztán némi séta a babával. Amikor már teljesen felépültél, visszatérhetsz a szülés előtti sporttevékenységhez. Ha szoptatsz, arra kell figyelni, hogy ne tölts egy-két óránál többet távol a babától. A baba is szeretne szopni, ha ennél több idő telik el, illetve a mell is feszülni kezd, ha sokáig nem szopizik a kisbaba. Ha csak lehet, ne bízd másra, hogy majd ő megeteti cumisüvegből. Ez cumizavarhoz vezethet, amiből fájdalmas szoptatás lehet, vagy éppen nyüglődés szoptatás alatt, vagy a mell elutasítása. 

 

 

 

 

 

 

Forrás:hellobaby.hu