Elbírja már a háta?

Írta babaadmin 2016/06/22 0 hozzászólás

“A babám még csak 6 hónapos, de már áll. Elég erős a háta, hogy elbírja a súlyát? Nem lesz görbe a lába?”

 

“Nem lesz baja a baba hátának, ha ültetem? Még csak 4 hónapos, de már próbálgatja magát felhúzni a babaülésben, tehát már fel tud ülni, akkor már ülhet, nem?”
Se szeri, se száma azoknak az aggodalmaknak, amik arra irányulnak, hogy vajon képes-e már megtartani a baba izomzata a babát üléskor, álláskor. Nézzük meg, hogyan is alakul ki az izomzata, mivel segíthetünk és mivel árthatunk neki!

 

Megszületése után a babának még csak minimális izomzata van, az izmai a saját mozgásától alakulnak ki. Tehát az izomfejlődés elsődleges feltétele, hogy a babának legyen lehetősége szabadon mozogni, ne legyen mindig pólyázva, hordozóba, hintába bekötözve, mert így nem tud eleget mozogni ahhoz, hogy az izomzata fejlődjön.

 

Az első hetekben még a fejét sem tudja megtartani, ez azonban hétről hétre sokat fejlődik és nagyjából 3 hónapos korra már stabilan tartja a fejét. Leginkább a hason fektetéssel segíthetünk neki ebben, mert így fejlődnek leginkább a nyakizmai. Ha nem szeret sokat hason feküdni, akkor tedd a mellkasodra hason fekve, így meg kell emelnie a fejét, hogy téged lásson, ez nem csak fejleszti a nyakizmokat, de nagyon jó móka is a kicsi számára.

 

A nyakizmok után következnek a karizmok. Ha sokat van hason, akkor először az alkarjára, majd a tenyerére támaszkodva fekszik a baba, ezáltal először a karizmai, majd a hátizmai is fejlődnek. Ebből a testhelyzetből fog majd tudni először kúszni, majd a kúszásból megtanulni mászni.

 

3-4 hónaposan már sok baba megpróbálkozik vele, hogy a hordozóban, babakocsiban vagy az öledben félig ülő helyzetből felhúzza magát ülésbe, azonban a hátizmai még nem elég erősek ahhoz, hogy megtartsa magát, éppen ezért ez nem számít “igazi” ülésnek. Megtámasztás nélkül ekkor a baba háta még meggörbül, mert nem elég erősek a tartóizmok. 6-7 hónaposan már nem görbül azonnal a baba háta, ha megtámasztás nélkül ültetik, azonban kis idő múltán általában elfárad és a vagy a kezeire támaszkodva ül, vagy láthatóan görbülni kezd a háta, ezért nem szabad addig megtámasztás nélkül ültetni a babát, amíg magától, segítség nélkül nem képes felülni (tehát nem az ujjadba kapaszkodva, mert ilyenkor óhatatlanul is segítesz neki, ha nem is saját maga megtartásában, de az egyensúlyozásban mindenképpen). A korai ültetés a későbbi gerincferdülés melegágya.

 

Ezen a videón egy 5 hónapos baba ül megtámasztás nélkül, pontosan látszik, micsoda munka számára saját maga egyensúlyban tartása és mennyire görbe a gerince, ahogyan ül:

 

 

A korai állítással hasonló a helyzet: akkor álljon fel a baba, amikor maga képes rá. Mire ugyanis annyira ügyes, hogy maga felkapaszkodik, addigra elég erősek a lábizmai, a háta ahhoz, hogy saját magát megtartsa. Ez nem kor függvénye: ha egy baba eleve mozgékonyabb, akkor előfordulhat, hogy már 6 hónapos korában feláll, mert addigra már megfelelő izomzattal rendelkezik. Ha azonban mi állítgatjuk talpra, akkor, amikor még nem képes rá, akkor megfelelő izomzat hiányában az izületeit terheljük meg vele.

Ezen a videón jól látszik, hogyan áll meg egy 4 hónapos, aki nem magától képes erre, hanem csak felállították:

 

És mi a helyzet a rugós hintával? A rugós hintánál leér a baba lába a földre, azonban itt a súlya nagy részét a hinta tartja, tehát ez nem igazi állás, viszont jó móka és erősíti a lábizmokat, valamint fejleszti az egyensúlyérzéket.

 

Tehát:

 

A teljes hátát megtámasztva, derékszögnél nagyobb szögben támasztva “ülhet” a baba, amikor már képes tartani a fejét (ez gyakorlatilag szint fekvő helyzet)
Támaszték nélkül csak akkor üljön, amikor már képes magától felülni, és csak azt követően ültessük olyan ülésbe is, ami derékszögben támasztja a hátat.
Ne állítsuk fel, ameddig nem tud magától felkapaszkodva felállni.
Ne jártassuk kézenfogva, ameddig nem tud magától kapaszkodó nélkül járni

“De úgy élvezi…” Igen, a baba nagyon élvezi az ültetést, mert úgy sok mindent láthat, amit addig nem és sok mindennel játszhat, amit addig nem tudott. Tetszik neki az is, ha állhat, vagy ha kézen fogva sétálgatnak vele, hiszen ő még mindenre nyitott, minden új érdekli, mindent élvez (látszik a fenti videón is, hogyan kavag a 4 hónapos, akit felállítottak), csak éppen ezzel hosszú távon nem teszel jót neki, a későbbi gerincferdülés, egyensúlyi problémák, lúdtalp, bokasüllyedés és más mozgásszervrendszeri problémák forrása lehet a túl korai ültetés, állítgatás, jártatás.

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Címkék: mozgásfejlődés

Hozzászólás írása