Cumi vagy nem cumi?

Írta babaadmin 2016/10/31 0 hozzászólás

Sok anyukának problémát okoz eldönteni, vajon használjanak-e cumit vagy sem. Van, aki alapból meg se próbálja, neki elvei vannak, fél a tejmennyiségtől, a rászokástól, mások meg épp fordítva: attól félnek, hogy folyton a cicin lóg majd a baba és az ujját fogja szopni, ettől csúnyák lesznek a fogai. De hol az igazság és hol a határ, létezik-e szélsőséges cumihasználat és vannak-e hosszútávú negatív hatásai a cumizásnak. 

 

Cumi vagy nem cumi?Egy újszülöttnek cumit adni teljesen felesleges és egyben káros is. A kicsi most ismerkedik a szopizással, most alakul ki a technikája, a cumi azonban ebben megzavarja, hiszen ez egyfajta átverés: a baba azzal az ösztönnel jön a világra, hogy az életbenmaradás a szopizással egyenlő, márpedig, ha feleslegesen szív és ezzel nem jut táplálékhoz, bizony csúnyán becsapjuk őt. Ameddig nem alakul ki a kereslet-kínálat viszonya, addig bizony minden egyes sírásra szoptatással kell reagálnunk, ezért nagyjából 6-8 hetes korig nem javasolt cumit adni a babának.
Arra meg végképp ne is gondoljunk, hogy ha “idő előtt” elkezd sírni, ha olyankor kér anyatejet, amikor szerintünk még nincs szoptatási idő, akkor inkább cumit adjunk neki csak azért, hogy kibírja az előírt időig. A szoptatás ügyét akkor tudod leginkább elősegíteni, ha igény szerint szoptatsz.

 

Mi a helyzet, ha hasfájós a baba? – kérdezhetik most azok az anyukák, akik már átéltek ilyesmit. Ilyenkor is elsősorban az a megoldás, hogy a hasfájáson segítsünk, büfiztessük meg alaposan, masszírozzuk a pociját, kapjon hasfájás elleni szereket és csak a legvégső esetben kapjon cumit.

 

Elalváshoz

 

Alaphelyzetben a babának nincs szüksége segítségre az elalváshoz, ezért az újszülöttet ne akarjuk cicin altatni vagy ringatni, hanem egyszerűen tegyük le a kiságyba, ha fáradt, és hagyjuk, hogy magától aludjon el. Ha viszont ez nem megy, vagy kezdetben megy, de aztán egyre kevésbé, akkor kipróbálhatjuk, hogy elalváshoz és csak elalváshoz cumit adunk neki, de csak akkor, ha másként nem megy.

 

De nem fog rászokni? De igen, ha folyton a szájába adod, amikor sír vagy panaszkodik valamiért, akkor rá fog szokni. Éppen ezért én csak elalváshoz javaslom a cumit a babának, illetve olyan helyzetekben, amikor pillanatnyilag képtelen vagy rajta segíteni, pl. ha az autóban nyűgösködik és te éppen vezetsz.


Rázós leszokás

 

Ha már rászokott a cumizásra és napközben is folyton a szájában lóg, akkor bizony nagyon nehéz leszoktatni róla. Nem szabad egyik napról a másikra elvenni tőle, vagy folyton mondogatni neki. Normális esetben magától abbahagyja a cumizást, ha már nem igényli. A kóros ragaszkodásnak, amikor a gyerek egész nap cumizik, mindig valamilyen oka van, családi feszültség, válás, veszekedés, félelem valamitől, túl korai óvodába, bölcsődébe szoktatás stb.

 

És a káros hatások

 

A cumizásnak vannak előnyös oldalai (könnyebb és gyorsabb lehet az altatás, azonnal megnyugtatja a babát, amikor már semmi más nem segít), és hátrányos oldalai is. A cumi (még a fogszabályzós is) mentén rossz irányba nőnek a fogak, ezért összetorlódhatnak, előreállhatnak.

 

Az állandó cumizás miatt folyamatosan termelődik a kicsi nyála, ezért a nyálmirigyei megduzzadhatnak, fájdalmasak lehetnek, szélsőséges esetben még be is gyulladhatnak.
Ennél gyakrabban előforduló probléma, hogy a kicsi folyton a cumival együtt játszik, leteszi a koszba, aztán megint a szájába veszi, ami betegségek forrása lehet. Pl. az állandó szájfertőzések, afta hátterében is állhat a cumizás.

 

A beszédfejlődés szempontjából sem előnyös a folytonos cumizás, a beszéd csak későn alakulhat ki, valamint a kicsi cumival a szájában nem tudja érthetően kifejezni magát, később logopédiai problémákat okozhat.

 

Kérdéses, hogy vajon az állandó cumizás összefüggésben van-e a későbbi szenvedélybetegségekkel. Egyelőre nem tudják megmondani, hogy vajon aki gyermekkorában sokat cumizott az később nagyobb eséllyel lesz-e dohányos vagy alkoholista. Az azonban bizonyos, hogy ha minden nyekkenésre a kicsi szájába toljuk a cumit, akkor azt tanítjuk meg neki, hogy az ő problémái nem számítanak, és hogy minden problémára ugyanaz a megoldás, ez a tanítás pedig egész életére kihatással lesz.

 

A helyes megoldás itt is az arany középút: ha csak olyan helyzetekben vetjük be a cumit, mint segédeszközt, amikor másként már nem tudunk segíteni csemeténken, ha nem hagyjuk, hogy naphosszat csak úgy hobbiból cumizzon, akkor nem alakulnak ki az ezzel kapcsolatos rossz szokások sem.

 

 

Forrás: kismamablog.hu

Hozzászólás írása