Csecsemő orrdugulása

Írta babaadmin 2016/04/05 0 hozzászólás

Különösen anyatejes babáknál okozhat gondot az orrdugulás, hiszen ilyenkor nem tudnak rendesen szopizni, de nem szoptatott csecsemőknél is a nyűgösség forrása lehet a bedugult orr, akár már újszülött korban is.

 

Közvetlenül a megszületés utáni napokban gyakori fűtési szezonban, hogy az újszülött orrnyálkahártyája kiszárad, emiatt alig kap levegőt, ezen párologtatással segíthetünk. A későbbiek során is, ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsinek bedugult az orra, az első és legfontosabb teendőnk a párologtatás legyen akár párologtatóval, akár egy vizes tálkát vagy vizes rongyot a fűtőtestre helyezve (persze, ha tudjuk, hogy a mi lakásunk levegője nedves, akkor ne párologtassunk).

 

Ha éjjel folyton bedugul az orra és emiatt alig kap levegőt, szipog, felébred, akkor a patikákban és illatszerboltokban is kapható Babyluuf balzsammal kenjük be lefekvés előtt a hátát, ez segít tisztán tartani a légutakat és a köhögést is csillapítja.

 

Orrcseppet nem szerencsés alkalmazni a babánál, mert ezek a nyálkahártya duzzanatát is csillapítják, így könnyen hozzászokhat a baba és akkor kell majd használni, amikor már nem is náthás. Helyette a tengervízből készült Fluimare és Sterimar orrsprayket használhatjuk az orr tisztulásának elősegítésére, valamint anyatejet csöpögtethetünk a kicsi orrába, ez is igen hatékony.

 

Az orrszívás kötelező. A porszívós orrszívó a legcélravezetőbb, de használhatunk elemeset is, csak azzal tovább tart a művelet. Az orrszívás egyáltalán nem fáj a babának, viszont biztosan alaposan kitisztítja a légutakat, így az ottmaradt váladékban nem tudnak meglepedni a kórokozók, melyek további kellemetlen betegségek (pl. középfülgyulladás) okozói lehetnek.

 

Forrás: kismamablog.hu

Hozzászólás írása