Az újszülöttkori sárgaság tünetei, okai és kezelése

Írta babaadmin 2017/05/01 0 hozzászólás

Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. A sárgaság fokozódik, majd lassan lezajlik: érett újszülötteknél az első 2 hétben, koraszülött babáknál elhúzódóbban, akár egy hónapig is eltarthat. Ez az esetek nagy részében a normális újszülöttkori sárgaság része. 

 

 

A sárgaság létrejöttéért a bilirubin nevű anyag felszaporodása a felelős, mely normálisan igen kis mennyiségben van jelen a vérben. A bilirubin a biliverdin nevű anyagból képződik, mely a vér oxigén szállításáért felelős vörösvértestekben található meg a hemoglobin részeként. A vörösvértest szétesés, illetve a hemoglobin lebomlás során szabadul fel a biliverdin, mely bilirubinná alakul át. Ez nagyobb vörösvértest szétesés során sárgaság kialakulását eredményezi.

 

 

Az újszülött szervezetében lejátszódó folyamatok

 

Az újszülött szervezetében a vörösvértestek élettartama rövidebb, mint a felnőtteké, ezért hamarabb szétesnek. A szervezetben felszabaduló bilirubin átalakításában, kiválasztásában a májnak és a vesének is szerepe van, mivel azonban ezek a szervek még éretlenek, így a bilirubin kiürítése, átalakítása késik, így ez is megemeli ennek a vérszintjét.

 

Tényezők, amik hozzájárulhatnak az újszülöttek természetes sárgaságához: elégtelen szájon keresztüli táplálás, a szülés során a köldökzsinór késői lefogása, ha az újszülöttnél bevérzések jöttek létre.

 

 

Előfordul, hogy a sárgaság nem csak a normális sárgaság része. Ilyenkor például vírusfertőzések, a mama és a baba közötti vércsoport eltérések, illetve máj- és epeúti fejlődési rendellenességek okozhatják a problémát. 

 

 

A sárgaság tünetei újszülöttek esetében

 

  • A bőr és szemfehérjéje sárgás színű lesz.
  • A baba aluszékonnyá válik.
  • Az etetésekhez sokszor nehezen ébreszthető.

 

Vérvételek segítségével kell követni és kontrollálni a bilirubin szintjét, hogy a növekvő vagy csökkenő tendencia kimutatható legyen. Vérvétel segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy normális sárgaságról, vagy pedig kóros formáról van-e szó. Ha az utóbbiról, akkor további vizsgálatok következnek. 

 

 

A sárgaság kezelése

 

A sárgaság egy része kezelést nem igényel, magától rendeződik, viszont ha a bilirubin elér egy szintet, akkor beavatkozás szükséges.

 

1. Mindenek előtt a szájon át táplálást kell előnyben részesíteni. Ilyenkor a bilirubin széklettel való távozását segítjük elő. Ehhez az aluszékony babát különböző trükkökhöz folyamodva ébresztgetni kell és rábírni arra, hogy egyen. Ritkán találkozhatunk azzal, hogy az anyatejes táplálás fokozza a sárgaságot. Ilyen esetben pár napig tápszeres táplálásra szükséges áttérni, de utána vissza lehet térni az anyatejes tápláláshoz.

 

2. A terápia másik része a fénykezelés (fototerápia). Ez azt jelenti, hogy a babákat kék fényű lámpával világítják meg, melynek segítségével a bilirubin vízoldékony formává alakul át, és így könnyen kiürül a széklettel, valamint a vizelettel a szervezetből. A kékfény-kezelés során a szemet gondosan letakarják, hogy a kék lámpa ne károsítsa. A fénykezelés során az újszülött folyadékot veszít, ezt a szájon át történő táplálás mellett sokszor infúziós kezeléssel is pótolni szükséges.

 

3. A terápia részének tekintik még a gyógyszeres kezelést, erre azonban ma már nem nagyon kerül sor.

 

 

 

 

 

Forrás: WEBBeteg összeállítás 
Orvos szakértő: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Forrás: www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/2710/az-ujszulottkori-sargasag

Címkék: szülés egészség

Hozzászólás írása