A vizeletminták világa

Írta babaadmin 2017/05/09 0 hozzászólás

Egy vizeletteszt rengeteg mindenre jó lehet, az utasítások figyelmen kívül hagyása ugyanakkor gyakran fölösleges ingázást eredményez a lakóház és a labor között.

 

Vizeletteszt, te mindenre gondolsz!

 

Egy vizeletteszt számtalan szervi rendellenesség és megbetegedés kimutatására alkalmas lehet. A vese, a máj betegségei, a cukorbetegség, a terhesség, vagy egy-egy fertőzés kimutatása mind lehetséges egy vizeletminta elemzésével.

A különböző fehérjék, hormonok, és baktériumok jelenlétét kiszűrő tesztek mellett a középkori, csupán a vizelet színének, szagának, és állagának szemrevételezéséből kiinduló vizsgálat is szolgálhat eredményekkel. A sötét szín jelezhet dehidratáltságot, a felhős megjelenés valamilyen fertőzésre utalhat, míg az édeskés szag lehet a cukorbetegség jele is.

 

Csapataink harcban állnak

 

A vizeletvizsgálatokat legtöbbször a húgyvezetéket érintő bakteriális fertőzések elemzésének céljából rendelik el. A húgyúti fertőzések kifejezetten gyakoriak a nők körében, nagyjából a nők felét érinti a betegség. A doktornéni/bácsi először egy színskálás vizelet tesztcsíkkal vizsgálja meg a pisit, összehasonlítva a csík színeit a dobozokon látható színekkel. Az ilyen csíkokkal általában 8-10 paraméter tesztelése lehetséges, meghatározható például a leukociták, nitritek, és glükóz, stb jelenléte. Amennyiben szükséges, ezután következik a laboratóriumi vizsgálat. A vizeletminták mikroszkópos elemzésével és bakteriális tenyésztéssel megállapítják, milyen baktérium a ludas, és melyik antibiotikum a legalkalmasabb a fertőzés kezelésére.

 

Középsugár

 

Ahhoz azonban, hogy a tesztek sikeresek legyenek, steril mintákra van szükség. A mintaadás leggyakoribb módja a középsugaras vizeletvétel. Ezesetben a vizelet első részével a wc-t érdemes célba venni, majd a vizelet középső részét az erre a célra kapott steril tárolóedényben felfogni. A vizelet utolsó részével szintén szabadon rendelkezhet a boldog vizelet tulajdonos! Mindez azért fontos, mert a szeméremtájékon normál esetben is előfordulnak baktériumok és bőrsejtek, ezek a vizelet első részével azonban nagyrészt kiürülnek, és nem szennyezik a mintát.

 

Ne tapizd!

 

Sokan vannak ugyanakkor, akik nem kapnak kellő részletességű utasításokat, és nincsenek tudatában, mi kell ahhoz, hogy steril maradjon a minta. Fontos, hogy a nemi szervek minél kisebb felületével érintkezzen a vizelet, valamint az is, hogy a tárolóedényt csak tiszta kézzel érintsük meg, máskülönben a fertőzést okozó baktériumok helyett a kezünkről vagy a nemi szervekről a mintába kerülő baktériumok használhatatlanná teszi a mintát, és kezdődhet minden elölről. Aki nem biztos a dolgában kérdezze meg háziorvosát, nővérét! 

 

Toxémia szűrés

A vizeletteszt a toxémia kiszűrésére is alkalmas lehet

A toxémia kizárólag terhesség alatt jelentkezik. Diagnózist magas vérnyomás és vizeletben megfigyelhető fehérje együttes jelenlétekor lehet alkotni, amely a terhesség 20. hete után jelentkezik. A preeclampsiát toxémiának is nevezhetik, és gyakran csak terhességi magasvérnyomásként észleljük. Az egészséges, először szülő kismamák 2-6%-át érinti a probléma.

 

Használati utasítás a vizelet tesztcsíkokhoz

 

A reagens tesztcsíkokat vizeletbe kell meríteni majd leolvasni az eredményt. .
A teszt eredménye információt adhat a szénhidrát anyagcsere állapotáról, a vese és a májfunkciókról, a sav-bázis egyensúlyról és a húgyutak fertőzésesekről.
A vizeletbe mártott tesztcsíkot össze kell hasonlítani a dobozon lévő színskálával. A tesztcsíkról az eredmény vizuálisan leolvasható. Leolvasható műszeresen is, kémiai vizelet elemző készülékkel

 

Gyakran előforduló paraméterek jelentései

 

Urobilinogén:

 

 

A vizsgálat epe-, májbetegségek és vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén kórjelző lehet, azonban ezen betegségek megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Normálérték: kb.: 17 µmol/l alatt

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A vörös vértestekben lévő hemoglobin egyik lebontási terméke a konjugált bilirubin. Ez az epével a bélbe kerül, ahol a bélbaktériumok urobilinogénné bontják le. Ez visszaszívódik, majd többsége a májon át ürül, normális esetben csak kis része távozik a vizelettel.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

A vizsgálat epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek diagnosztikájában használatos.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

Nagyobb bilirubin kínálatból több képződik és ürül, ilyen betegségek lehetnek a vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

Epeúti elzáródással járó betegségek esetén a konjugált bilirubin nem jut a bélbe, így az urobilinogén nem alakul ki. Emellett, ha széles-spektrumú antibiotikumok megváltoztatják a bélflórát, az urobilinogén teljesen el is tűnhet a vizeletből.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

Vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén megnő az urobilinogén termelődése. Májbetegség esetén a máj nem képes kiválasztani az urobilinogént, így nagyobb része ürül a vesében.

 

 

 

Glükóz:

 

 

A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője.
Normálérték: 0 mmol/l

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A vérben lévő glükóz - avagy szőlőcukor - a vesegomolyagban a vizeletképződés során először átszűrődik a szűrletbe, de az elvezető csatornák falában lévő pumpák visszaszívják, így normális esetben a vizeletben már nincs glükóz. Cukorbetegség esetén a vér glükóztartalma megemelkedik, így több kerül a szűrletbe is, mint amit az elvezető csatornák falán keresztül a vese vissza tud szívni. Ha koncentrációja ily módon eléri a visszaszívási képesség határát, akkor a vizeletben megjelenik a cukor.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője. Jól beállított cukorbetegeknél a vizeletben nincs cukor. A vizeletben lévő cukor kitűnő táptalaj a baktériumok számára, ezért a húgyúti fertőzések valószínűsége sokkal magasabb.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

A vizeletben lévő cukor csökkentésére a cukorbetegség megfelelő kezelése, a diéta szigorú betartása javasolt. Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében az inzulin-adások időpontjai között gyűjtött (ún. frakcionált) vizeletből történő cukor-meghatározás alapján azt is ki lehet mutatni, hogy a nap melyik szakában igényel a betegség szigorúbb kontrollt.

 

 

Bilirubin:

 

 

A vizeletben lévő bilirubin epeúti elzáródással járó betegségek jelzője lehet.
Normálérték:  A vizelet vizsgálatánál alkalmazott tesztek 7-8 µmol/l koncentrációnál válnak pozitívvá.

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A magas vizelet bilirubin-szint mindig magas vérszinttel jár. A magas bilirubin-vérszint a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

A C-vitamin (aszkorbinsav) álnegatív eredményt okozhat.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

A vizelettel is nagyobb mennyiségű bilirubin ürül az emelkedett direkt bilirubin-vérszinttel járó betegségekben (pl. epeúti elzáródással járó betegségek (epekő, hasnyálmirigy daganat, stb.) fertőző májgyulladás esetén). A betegség pontos okának meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.

 

 

pH:

 

A vizsgálat a vizelet bakteriális fertőzésének, az ürített kő típusának megállapításában segít.

Normálérték: pH 4,5-8,5

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A vizsgálat a vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri. A pH rendesen a 4,5-8,5-ös tartományba esik, értéke sok tényezőtől, például az étrendtől is függ, szigorúan vett normálértéke nincs.

 

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

 

Az alacsonyabb pH savas vizeletet jelez. A savanyú vegyhatású vizelet bizonyos vesekő-típusok (pl. húgysavkövek) képződését segíti.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A pH magasabb értéke, lúgos (alkalikus) vizeletre utal. Alkalikus vizeletet leginkább a húgyutakban lévő, úgynevezett urea-bontó baktériumok okoznak, tehát bakteriális fertőzésre utal.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

Elsősorban az étrend megváltoztatásával emelhetjük a vizelet pH-ját. Ezek az ún. alkalizáló diéták megelőzhetik a savas környezetet kedvelő vesekövek kialakulását.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

A magasabb érték esetlegesen zajló húgyúti fertőzésre utalhat. Ilyen esetben vizeletből a kórokozók kitenyésztése szükséges, mellyel a gyulladásért felelős mikroorganizmusokat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszerérzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után újabb vizeletvizsgálat szükséges.

 

 

Vér:

 

 

A vizeletben lévő vér a húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire hívja fel a figyelmet.
Normálérték: 1000 vörösvértest / ml alatt
Menstruáció alatt nem javasolt a vizeletvizsgálat, vagy ezt jelezni kell az orvosnak.

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A teszt a vizeletben lévő ép vörösvértesteket, a szabad hemoglobint és az izmokból származó myoglobint mutatja ki.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

Ha a vizelet vörösen elszíneződik, vagy, ha vizelési panaszok, illetve vesetáji fájdalmak jelentkeznek, valamint a vérszegénység kivizsgálásakor.
Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Ha 1 l vizeletbe körülbelül 1 ml vér kerül, az már szemmel észrevehető vörös elszíneződést okoz. A vizsgálat olyan kis mennyiségű vért is kimutat, mely még nem festi meg a vizeletet. Pozitivitás esetén a vérzés helyének és okának kivizsgálása szükséges.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

A magas C-vitamin szint álnegatív eredményt okoz.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

Nőkben gyakran ad álpozitív eredményt, ha a menstruáció során a minta vérrel szennyeződik. Sűrű (koncentrált vizelet), fizikai megerőltetés, vitaminok és ételek is okozhatnak álpozitivitást. Vérvizelést okozhatnak vérzékenységgel járó állapotok (alvadásgátló gyógyszerek szedése, májzsugor, stb.), a húgycső, húgyhólyag, húgyvezetékek, vese gyulladása, daganata, a prosztata betegségei, a vesekövesség és különféle vesebetegségek. Leggyakrabban ürülő vesekövek okoznak vérvizelést. Apró vesekövek vagy vesehomok a húgyutak felsértésével szabad szemmel nem látható vérzésekhez vezetnek, melyet a teszt jelez. A fenti betegségek részletesebb kivizsgálást igényelnek, ezért ajánlott szakorvoshoz (nefrológus, urológus) fordulni.

 

 

Fajsúly (SG):

 

 

A vizsgálat a vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok jelenlétére utalhat.
Normálérték: 1001-1030 g/l

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A vizeletben oldott anyagok mennyiségét és töménységét méri.

 

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

 

Az alacsony fajsúly híg vizelet jelenlétére utal. Híg vizeletet okozhat például nagyobb mennyiségű víz fogyasztása. A szervezet a vizelet "felhígításával" szabadul meg a bevitt felesleges vízmennyiségtől.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A magas fajsúly koncentrált vizeletre utal. Teljesen normális a koncentrált vizelet abban az esetben, ha az ember szomjazik, vagy átalussza az éjszakát, és reggeli, első vizeletét vizsgálják. Kóros anyagok (cukor, röntgen-vizsgálatok során használt kontrasztanyag, mérgek) felhalmozódása is emelheti a vizelet fajsúlyát.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

Legtöbb esetben ez normális, nagyobb mennyiségű víz bevitelére utal. A megivott folyadék mennyiségének csökkentésével megemelhetjük a fajsúlyt. Egyes ritka betegségekben (diabetes insipidus) a szervezet képtelen a vizelet koncentrálására és a szomjazás ellenére is híg vizeletet ürít.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

Leggyakrabban szomjazás alkalmával lesz magasabb a fajsúly. Bizonyos gyakori betegségekben, mint amilyen a cukorbetegség a vizelettel kórosan ürülő cukor, emeli a fajsúlyt. Szakorvosi, azaz nefrológus által végzett kivizsgálás szükséges.
Szomjazás esetén a vese a vizelet koncentrálásával takarékoskodik a vízzel.
A vese funkciózavarai esetén először a koncentráló-képesség sérül, ilyenkor a fajsúly szomjazás esetén is a normális tartomány alsó részén található.

 

 

Fehérje (protein):

 

 

A vizeletben megjelenő fehérje vesebetegség jele lehet.
Normálérték:  Normálisan a vizeletben igen kevés fehérje van, mennyisége 75 mg/nap ürítésig tekinthető normálisnak, 150 mg/nap ürítés már mindig kórosnak tekintendő.

 

Mit mér a vizsgálat?

A vizelettel naponta mintegy 30-40 féle (pl. plazma-, vese-, prosztata-, ondóhólyag-, széteső sejt eredetű) fehérje ürül 50-150 mg összmennyiségben. A veseboholy-szűrlet normálisan 20-30 mg fehérjét tartalmaz. Ennek legnagyobb része a vesecsatornákból visszaszívódik.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A fokozott fehérjeürítés a vesebetegségek egyik leggyakoribb jele. Ilyenkor a vizeletbe vagy azért kerül több fehérje, mert a veseboholy membránja károsodik, és több fehérjét ereszt át, így a szűrlet fehérjetartalma meghaladja a vesecsatornák visszaszívó képességét, vagy pedig a vesecsatornák károsodnak, és nem tudják visszaszívni a fehérjéket. Daganatok is termelhetnek jellegzetes fehérjéket, melyek megjelennek a vizeletben. Ezen kívül láz, fizikai terhelés, alsó húgyúti fertőzés, szívbetegség is járhat emelkedett vizelet fehérje értékkel.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

Különböző vesebetegségekben, s a vesét megtámadó betegségekben magasabb a szintje. Ártalmatlan állapotok is okozhatnak ilyen eltérést. Erősebb fizikai terhelés során jelentkezhet, és terhességben is elfogadott minimális mennyiségű fehérje a vizeletben. Ezekben az állapotokban azonban szükséges a 24 órás vizelet fehérjevizsgálata, mely pontosabb választ adhat a vizelettel történő fehérjeürítés kórosságának kérdésében. A vesebetegségből adódó fehérjevesztés a szervezet vérben található fő fehérjéjének csökkenéséhez vezet, mely alsó végtagi vizenyősödést is okozhat. Ilyen állapotokban mindenképpen szakorvoshoz (belgyógyász, nefrológus) kell fordulni!
A sok fehérvérsejtet vagy hámsejtet tartalmazó vizelet álpozitív eredményt adhat.

 

 

Nitrit:

 

 

A vizeletben lévő nitrit baktériumok jelenlétére utal, vagyis bakteriális húgyúti fertőzés jelzője.
Normálérték: Normálisan nincs jelen a vizeletben.

 

Mit mér a vizsgálat?

 

Sok baktérium képes a nitrátot nitritté alakítani. Ha a vizeletben baktériumok vannak, azok a vizeletben lévő nitrátot nitritté alakítják. A vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket. Ahhoz, hogy a vizsgálat pozitív legyen, megfelelő számú baktérium (105 kórokozó/ml) jelenléte, a vizeletben nitrát és az szükséges, hogy a baktérium kellően hosszú ideig - legalább mintegy 4 órán át - legyen kapcsolatban a vizelettel. Ezért legjobb a reggel ürített vizelet.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

Bakteriális húgyúti fertőzések gyanúja, bűzös vizelet, vizelési panaszok (csípő érzés, fájdalom, gyakori vizelési inger), alhasi fájdalom esetén végzik.

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

Bakteriális húgyúti fertőzésre utal. Ezt megerősíthetik a vizelet-vizsgálat során kapott más eredmények, például a vizeletben található fehérvérsejtek (leukociták) is.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

Álnegatív eredmény az ún. "nem nitrátredukáló" kórokozó, gyakori vizeletürítés, híg vagy savas vizelet és urobilinogén jelenléte esetén fordul elő.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Vizelettenyésztés vizsgálata szükséges. Ekkor megpróbálják kitenyészteni az esetleges gyulladásért felelős kórokozókat. Kiirtásukra megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után újabb vizeletvizsgálat szükséges. 
Álpozitív lehet az eredmény, ha a minta szennyeződik, így a baktérium a mintában valóban jelen van, a húgyutakban viszont nincs.

 

 

Leukocyta (leucocytes):

 

 

A vizeletben lévő leukociták a húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik.
Normálérték: 10 fehérvérsejt/mikroliter (µl) mennyiség alatt.

 

Mit mér a vizsgálat?

 

A leukociták fehérvérsejtek, melyek egy leukocita-észteráz nevű enzimet termelnek, a vizsgálat ennek segítségével mutatja ki a vizeletben lévő fehérvérsejteket. Emellett a vizelet-üledék mikroszkópos vizsgálatával is azonosíthatók, és mennyiségileg is meghatározhatók a fehérvérsejtek. A fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben valószínűsíti baktériumok, tehát gyulladás jelenlétét a húgyutakban, leggyakrabban a húgyhólyagban. Ha fehérvérsejt (leukocita) van a vizeletben, annak mennyiségét keresztekkel jelölik. A legtöbb a négy kereszt (++++), vagy mikroszkópos tárgylemezre cseppentenek az üledékből, és a mikroszkóp látómezejét felosztó kis négyzetekben, ún. látóterekben sejtszámlálással kapott számot írják a laborleletre.

 

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

 

A húgyutak, a prosztata és a vese gyulladásával járó betegségekben végzik, ennek tünetei: bűzös vizelet, vizelési panaszok (csípő, fájó érzés, gyakori vizelési inger), alhasi fájdalom, vesetáji fájdalom (esetleg láz).

 

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

 

A vizeletben megjelenő fehérvérsejtek húgyúti fertőzésre, prosztata- vagy vesegyulladásra utalnak.

 

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

 

Álnegatív eredményt ad a magas vizeletfajsúly, vizeletcukor, vizelet-urobilinogén, egyes gyógyszerek (pl. rifampicin, phenazopyridin) és a C-vitamin a tesztcsíkon, a mikroszkóp alatt azonban ilyenkor is láthatóak a fehérvérsejtek.

 

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

 

Álpozitív eredményt ad, ha a minta a szervezeten kívül fertőződik, így például, ha a vizelet sokáig áll a mintavételi pohárban, vagy nem mosdik meg a beteg a mintavétel előtt.
Pozitív esetben vizelettenyésztés vizsgálat szükséges, mellyel az esetleges gyulladásért felelős kórokozókat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszer-érzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után eredményességének ellenőrzésére újabb vizeletvizsgálatot végeznek.

 

A legkisebb eltérés esetén is érdemes orvosával, védőnőjéval vagy nővérével konzultálnia.

 

 

Forrás:

koraszulesmegelozes.hu
hazipatika.com/laboreredmenyek
divany.hu/eletem/2017/05/09/a_vizeletmintak_titokzatos_vilaga

Hozzászólás írása