A lapos fej megelőzhető

Írta babaadmin 2016/06/22 0 hozzászólás

A császármetszés „választásának” indokaként gyakran mondják az édesanyák, hogy azért is szeretnék, mert szép kerek fejjel születik meg a baba. Ez igaz, de fontos tudni, hogy a szülés közbeni, az azt segítő alakváltozása a koponyának, a pici megfelelő fektetése mellett rendeződik.

 

A magzati koponya

 

Az agykoponya csontjai – mivel a varratok még nem csontosodtak össze – a szűk, csontos szülőcsatornában eltolódnak úgy, mint a háztető cserepei. Ennek következtében akár egy centiméterrel is csökkenhet a magzat fejecskéjének körfogata. A koponyatető csontjait hártyás részek, kutacsok választják el egymástól, melyek segítik a csontok egymásra tolódását és ezzel a fej könnyebb megszületését. A kicsi csecsemők koponyájának gyors térfogatnövekedésében is jelentős szerepe van a kutacsoknak.


A csecsemő buksija…

 

…könnyen deformálódhat saját súlya alatt, rossz pozíciójú, kemény felület miatt, mert a baba fejecskéje azon kis felületen fekszik fel. Hozzájárulhat az is, hogy a csecsemők útközben döntötten ülnek a babahordozókban.

A kanadai Mount Royal Egyetem kutatói 440 egészséges csecsemőt vizsgáltak meg. Köztük 46,6%-nál figyeltek meg laposodást a tarkó tájékán. A tanulmány a Pediatrics című amerikai gyermekgyógyászati szaklapban jelent meg.

 

 

Melyik baba hajlamos a lapos fej kialakulására?

 

  • A nagyon „puha fejű” baba

  • A nagy súlyú, nagyfejű kicsi

  • A lusta pici

  • A koraszülött baba

  • A csak háton fekvő baba

  • Az ikerbabák

 

 

Háton altatás a hirtelen csecsemőhalál elkerüléséért

 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 1992 óta ajánlja a csecsemők háton fekvő altatását és azóta jelentősen csökkent a hirtelen csecsemőhalál gyakorisága. Ezzel egy időben egyre több baba fején jelent meg a laposodás, állítják a kutatók közleményükben.
A laposság általában ártalmatlan jelenség, de előfordul, hogy enyhe fejlődési lemaradást okoz, amely rendszerint a 18. hónapra eltűnik a kutatók szerint.

 

 

Mit lehet tenni a lapos fej elkerülése érdekében?

 

Gyakran változtassák a csecsemő helyzetét az ágyban, fejecskéje hol az egyik, hol a másik végében legyen a fekhelyének. Ennek következtében hol jobbra, hol balra fogja fordítani a fejét a különböző ingerekre. Ezzel a ferde nyakúság is megelőzhető.
Nappal változtassák a kicsi fekvőhelyét, néhány hónaposan már a talajra is fektethetik természetesen meleg felületre.

Használjanak megelőzésképpen speciális lyukas, átlélegző babapárnát alváshoz, játékhoz, utazáshoz, szundikáláshoz. Speciális babapozicionáló is kiváló erre a célra. A jó babapárna a pici fejecskéjét és gerincét természetes helyzetében támasztja alá. Megnöveli a bababuksi felfekvő alátámasztási felületét, csökkenti a törzs feszülését.
Bármilyen kételye van babája fejét illetően, konzultáljon orvossal, védőnővel!

 

 

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

 

 

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu


 

Címkék: alvás

Hozzászólás írása