Puha textíliák a pihentető alvásért

 

A pihenés és az alvás a baba számára éppoly fontos, mint a szülők számára. Éppen ezért érdemes odafigyelni rá, hogy a környezet megfelelő módon legyen kialakítva, hiszen ez nagymértékben képes meghatározni a pici alvásának milyenségét.

 

A különböző évszakok és az azzal járó időjárási körülmények, hőmérsékletváltozások bizony hatnak ránk, még ha elsőre nem is gondolnánk. A hűvösebb téli időszakban mindenkinek jól esik egy plusz takaró vagy egy pihe puha pléd. Ez bizony a kisebbre is igaz, ezért igyekezzünk minél kényelmesebb körülményeket teremteni a babánk pihentető alvásához. Lássuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

 

Megfelelő alváskörülmények

Természetesen évszaktól függetlenül érdemes odafigyelni általános érvényű szabályok betartására a kisbaba alvását tekintve. Ilyen például a megfelelő hőmérséklet, friss levegő, ideális páratartalom, csend, tiszta és a kényelmes ruházat. A pici babák esetében figyeljünk oda, hogy olyan hálóruhát válasszunk, amiben nem fáznak, de nincs is melegük. A hálózsák például jó választás lehet azok számára is, akik sokat mocorognak alvás közben.

 


Babatakarók

Ha megteremtettük az általános körülményeket az ideális alváshoz, nem árt, ha odafigyelünk néhány részletre is az igazán nyugodt pihenésért. Érdemes figyelembe venni, hogy a nagyobb babák esetében a hálózsák gyakran zavaró tényező lehet, hiszen akadályozzak őket a forgolódásban, ezrét rájuk inkább adjunk valamilyen melegebb ruhát, illetve plusz babatakarót. A legjobb, ha olyan terméket választunk, ami 100% pamut anyagból készült és légáteresztő tulajdonsággal is bír.

 

Rácsvédő

Szintén sokat segíthet az babák alvásának minőségén, ha felszerelünk rácsvédőket. Ezek gyakorlatilag egyfajta védőhálóként szolgálnak a kiságy belső részén, és a legfőbb céljuk, hogy megvédjék a kisgyermeket az esetleg mozgolódás közbeni sérülésektől.  Ez több szempontból is nagyon praktikus, egyfelől védi a kisbaba fejét, hogy ne verje be a kemény ágyba. Ezenfelül segít, hogy a kezei és lábai ne szoruljanak be a rácsok közötti részekbe. Valamint kiesést gátló szereppel is bír, hiszen megakadályozza, hogy a cumi vagy esetleg plüssállat kihulljon az ágyból. Nemcsak a védő szerepük kiemelendő, hanem a puha anyaguk is, amely növelheti a babák biztonságérzetét. Mindenképpen érdemes pamutból vagy poliészterből készült változatot választani.