Ismét autós gyerekülés teszttel jelentkezünk az ADAC jóvoltából.

 

Emlékeztetőül: Az ADAC a német autóklub, rengeteg értékes tapasztalatok gyűjtöttek össze többek között a gyerekülések tesztjei során. Szigorúbb követelményeket állítanak fel, mint az Európai Unió.  A frontális és oldalirányú karambolokon (összefoglalóan biztonság) kívül ellenőrzik az ülések kialakítását (ergonómiáját), kezelhetőségét és a károsanyag tartalmat is. Ez utóbbi például azt jelenti, hogy a megengedett szintnél magasabb-e az egészségkárosító anyag (pl.: festék, tűzgátló anyag stb.). Az összesített eredményekben a biztonság 50%, a kezelhetőség 40%, a kialakítás/ergonómia pedig 10% súllyal esik latba. Önmagában a károsanyag szintje nem befolyásolja a pontszámot, de ha szintje túl magas, az ülés a nem ajánlott kategóriába fog esni – még akkor is ha máskülönben igenis biztonságos. Új elemként megjelenik a karbantartás, ami elsősorban azt jelenti, hogy a használat során beszennyeződött ülés mennyire könnyen mosható. Szintén nem esik súlyba az értékelés során, de fontos támpontot adhat a szülőknek.

 

Az ADAC csak az Európai Unióban is megvásárolható üléseket vizsgál meg. Idén sajnos a korábbiakhoz képest jóval kevesebb, mindössze 26 ülés szerepel, amely több méretosztályt fed le. Az ülések harmada Magyarországon egyelőre nem beszerezhető. Az ülések ötöde megbukott valamelyik értékelésnél, tehát valamilyen szempontból nem ajánlott. Egyelőre ez nem a gyerekülések éve. A www.adac.de weboldalán az utóbbi évek valamennyi tesztje elérhető.

 

A lenti táblázat összefoglalja az eredményeket. Az árak ezer forintban szerepelnek, de ez csak irányadó, boltonként eltérhet. A gyermek mérete centiben látható (ahol megadja a gyártó). Az értékelést színek is segítik. Zöld= jó, sárga=közepes, piros= elégtelen. Megjegyzés: a német értékelésben a 1-hez legközelebbi érték a kiváló. 

A szerző megjegyzése:

Ez a teszt sajnos a korábbi évek tapasztalatával szemben kevesebb támpontot ad. A középső korosztály (1-től 7 éves korig) számára eleve kevés ülést teszteltek, abból a kevésből néhány egyelőre nem is kapható itthon, ami meg igen, azt jobb kerülni. Ennek a korosztálynak vásárolni szándékozó szülők figyelmébe korábbi tesztek megtekintését tudom javasolni.

 

Forrás: ADAC.de