A mai modern autók egyre biztonságosabbak. A (kis)gyermekek, babák biztonságos utazásához azonban speciálisan kialakított ülések, autós hordozókra van szükség. A német autós klub – ADAC – évente különböző gyártók különböző kategóriájú üléseit próbálja ki, hogy igényed szerint kiválaszthasd a számodra megfelelőt.

 

Az ADAC sok tapasztalatot gyűjtött már össze, hiszen sok éve tesztelik az üléseket is. Szigorúbb követelményeket állítanak fel, mint az Európai Unió.  Mit is jelent ez? A frontális és oldalirányú karambolokon kívül figyelnek az ülések kialakítását, kezelhetőségét és a károsanyag tartalmat is. Ez utóbbi például azt jelenti, hogy a megengedett szintnél magasabb-e az egészségkárosító anyag (pl.: festék, tűzgátló anyag stb.). Az összesített eredményekben a biztonság 50%, a kezelhetőség 40%, a kialakítás pedig 10% súllyal esik latba. Önmagában a károsanyag szintje nem befolyásolja a pontszámot, de ha szintje túl magas, az ülés a nem ajánlott kategóriába fog esni – még akkor is ha máskülönben igenis biztonságos.

 

Az ADAC csak az Európai Unióban is megvásárolható üléseket vizsgál meg. Jelen tesztben 40 korszerű ülés szerepel, amely 7 méretosztályt fed le. Az ülések nagy része Magyarországon is beszerezhető. A gyártók kitettek magukért, az ülések 2/3-a jó vagy kiváló értékelést kapott. A www.adac.de weboldalán az utóbbi 5 év valamennyi tesztje elérhető.

 

Egy kis érdekesség:

A tesztelést a legújabb Volkswagen Polo gépjárművel végzik. A frontális ütközést 64km/h-val, az oldalirányút pedig 50 km/h-val végzik. A tesztelést végzők ülő és fekvő helyzetben is mérik a próbababákra irányuló erőket, valamint, hogy oldalirányú ütközésnél mennyire nyomódik be az oldalajtó. Ez azért fontos, mert így kiderül, hogy ez mekkora erővel hat az autós ülésre és a benne ülő próbababára. A székek rögzítése is kiemelt hangsúlyt kap, de érdekes a bábuk fejének megtámasztását, ülés stabilitást, övvezetést. Fontos szempont még a gyermek méretéhez rögzíthetőség – főként azon üléseknél, amely több méretkategóriát ölel át.

 

A lenti táblázat összefoglalja az eredményeket. Az árak euróban szerepelnek, de ez csak irányadó, boltonként eltérhet. A gyermek mérete vagy centiben (új szabvány), vagy kilóban (régebbi szabvány) látható. Az értékelés könnyedén áttekinthető, de végső értékelés is látható számokkal és ítélettel egyaránt.

 

A szerző megjegyzése:

Általánosságban az látható (és a korábbi évek tapasztalata is hasonló), hogy azok az ülések értek el jobb eredményt, amelyek kevesebb méretkategóriát ölelnek át. Ezzel szemben az újszülött kortól 7 éves korig vagy az 1-től 12 éves korig tartó kategóriák eredménye kicsit gyengébb. Miért ajánlható mégis? Egy-egy ilyen ülés több évre megoldhatja a gyermek kocsiban való elhelyezését, és ilyen időtávon a kezelhetőség esetleges nehézsége is a napi rutién részévé válik. Árban is kedvezőbb egy ún. 1-12 éves kor között használható ülést megvenni, mint kettő másikat (pl.: 1-4 éves kor + 4-12 éves kor). Mindenki a saját és gyermek igényeinek megfelelő ülést tud választani.

 

Egy kis ajándék a cikket végigolvasó és vásárolni szándékozó érdeklődőknek: 

Kuponkód: ADAC_2020 (a lenti termékajánlóban szereplő termékekre lehet felhasználni). 

 

Forrás: ADAC.de