5 aranyszabály

Írta babaadmin 2016/04/08 0 hozzászólás

1. Az édesanya táplálkozása kihat gyermeke egész életére és egészségére

 

A terhesség hónapjai alatt meghatározó jelentőségű, hogy az anya mit, mikor és milyen mennyiségben fogyaszt, hiszen a magzat szervezete ezekből a tápanyagokból épül fel, ezáltal az anya táplálkozása kihatással lesz a gyermek egész életére és egészségére is. A szakemberek napi 5 étkezést, illetve a terhességi szakasznak megfelelő mennyiségű folsav, cink, B6-, B12-, C- és D-vitamin bevitelét javasolják.

 

Az OÉTI táplálkozási ajánlásai várandós édesanyáknak

 

 

2 . Az első 6 hónapban nincs másra szüksége, csak anyatejre

 

A baba legjobb tápláléka egyértelműen az anyatej, hiszen tartalmazza az összes létfontosságú tápanyagot, amire a kicsinek szüksége van. Tökéletesen alkalmazkodik a baba aktuális szükségleteihez: könnyen emészthető és könnyen felszívódik. Annak érdekében, hogy a csecsemők a legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt javasolja, hogy a gyerekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, és lehetőség szerint azon túl se fejeződjön be a gyermekek szoptatása. A hozzátáplálást viszont legkésőbb a 7. hónapban meg kell kezdeni.

 

Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) által kidolgozott ajánlás a szoptatásról

 

 

3. A kisgyerek nem „mini” felnőtt

 

A szoptatás és a hozzátáplálás befejezésével a szülő már jóval kevesebb iránymutatást kap a gyermek táplálkozásával kapcsolatban. Hajlamosak vagyunk ettől az életkortól kezdve a gyermeket azzal etetni, amit mi, felnőttek is eszünk. Holott a gyermek ebben az életkorban nem „mini” felnőtt. Nem csak eltérő mennyiségű tápanyagra van szüksége, hanem más összetételűre is! Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében. Elmarad az ajánlásoktól például a vas bevitele. A vashiány befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és a későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is állhat. A kisgyermek 1 éves kora után megváltozik az energiaszükséglete is, bár még mindig rengeteget mozog, fut, ugrál, de a mozgásfejlődése már nem emészt el annyi energiát, mint előtte.

 

Kisgyermekek egészséges táplálására vonatkozó irányelvek

 

 

4. D-vitamin pótlás fogantatástól/ terhességtől kisgyermekkorig

 

A megfelelő D-vitamin szint a fogantatástól a felnőttkorig minden életkorban elengedhetetlen. Ha az édesanya D-vitamin hiányos, gyermeke is hiányállapottal fog születni. A hazai orvosi ajánlás a gyermekek egy éves koráig írja elő a D-vitamin pótlását, ezért a tapasztalatok és a kutatások szerint a kisgyermekek D-vitamin szintje eddig az életkorig megfelelő. Ezután azonban – ha a szülő nem fordít figyelmet a pótlásra, – könnyen és gyorsan romlik a helyzet. A megfelelő D-vitamin mennyiséget élelmiszerből bevinni még egy felnőtt esetében is megvalósíthatatlan, akkora dózist kellene elfogyasztani az ajánlott ételekből. A D-vitamin képzéséhez elengedhetetlen napfénytől pedig a szülők – jó okkal – kifejezetten védik a kisgyermekeket. A D-vitaminnak számos más pozitív élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sejtfejlődéshez. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges D-vitamin szintet. A szakemberek ajánlása alapján csecsemő és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható.

 

A D-vitamin pótlásról hasznos információkat olvashat a www.dvitaminod.hu oldalon

 

 

5. Kevesebb sót és cukrot kisgyermekkorban!

 

A kutatások szerint a három év alatti gyermekek 90%-a túl sok sót, 80%-a pedig túl sok cukrot fogyaszt. A szülők gyakran túlfűszerezik az ételeket, mert abban bíznak, hogy így szívesebben megeszik majd a gyerekek. Csakhogy a só és a cukor lebontása megterheli az emésztőrendszert, és akadályozza annak megfelelő működését. A cukrozott italok, édességek és más édesített termékek hozzájárulnak a fogszuvasodás, a túlsúly, az étkezési zavarok és a székrekedés kialakulásához. Tanítsa meg a gyermekét, hogy a legfinomabb és legtáplálóbb édesség a gyümölcs! A pozitív szokások elültetése a legjobb módja, hogy szülőként egészséges jövőt biztosítson gyermekének.

 

Az egészséges kisdedtáplálási program

 

Forrás: elso1000nap.hu

Hozzászólás írása