2022: családokat értintő adóváltozások és kedvezmények

 

Az új év beköszöntével számos új szabály került bevezetésre, amely a (kis)gyermekeket nevelő családokat is érinti. Következzen egy összefoglaló, hogy milyen változások és új lehetőségek nyílnak meg, ha nem is január elsejétől, de 2022 során, az egy vagy több gyermeket nevelő családok számára.

 

Babakötvény

2022. január elsejétől duplájára, vagyis az eddigi 6.000 forintról 12.000 forintra nő babakötvény után járó állami támogatás összege. Ezt a típusú megtakarítási formát a szülők a gyermek születése után választhatják. A babakötvény lényege, hogy a szülők már egészen pici kortól elkezdhetnek gyűjteni a gyermekük számára, amelyet az állam szintén összeggel támogat. Azért is megfontolandó ennek a kötése, hiszen amikor a gyermek eléri a 18 éves kort az addig összegyűlt megtakarítása jelentős kezdőtőkét biztosíthat a számára.

 

Adóvisszatérítés

Szintén egy új intézkedés, amely 2022-höz köthető, hogy a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek egy bizonyos összegig visszakapják az előző évben (azaz 2021-ben) befizetett jövedelemadójukat. Erre a típusú adóvisszatérítésre minden magánszemély jogosult, aki 2021-ben akár csak egy napig, legalább egy gyermek (eltartott) után jogosult a családi kedvezményre.

Az adóvisszatérítés 2022. február 15-ig az azokra vonatkozik, akik családi pótlékban részesülnek és a VISSZADO-nyomtatványon 2021. december 31-ig nyilatkozatot tettek.

Fontos megjegyezni, hogy egyrészt gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőnek jár az adóvisszatérítés (amennyiben családi pótlékra jogosultak), másrészt magzat után is, egészen pontosan a várandósság 91. napjától jogosult a várandós nő, illetve házastársa is.

Azok számára, akik esetleg a 2021. december 31-i határidőről lecsúsztak, jó tudni, hogy az 21SZJA adóbevallásban is érvényesíthető a visszatérítés joga egészen május 20-áig.

Családi adókedvezmény 2022

Az családi adókedvezmény lényege, hogy a gyermekek száma után az adóalap különböző összegekkel csökkenthető, ami a nettó bér növekedését eredményezi. A családi adókedvezmény már egy gyermek után is igénybe vehető.

 


Adókedvezményre jogosult személyek:

·      gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult magánszemély, a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa,

·      a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa

·      a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy)

·      a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A családi adókedvezmény a kedvezményezett eltartott után jár, aki lehet gyermek (aki után családi pótlék jár), magzat várandósság alatt (fogantatásának 91. napjától megszületéséig), a családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Ebben az esetben is fontos megjegyezni, hogy nemcsak házastársak, hanem élettársak is kérhetik az adókedvezmény abban az esetben, ha egy háztartásban élnek. A kedvezményre való jogosultságot egy nyomtatvány kitöltésével és beadásával lehet megtenni, ami alapján a munkáltató számítja a kedvezmény mértékét.